מהי חומציות הגוף?

חומציות יתר בקיבה ובגוף

מספר מפתיע של בעיות פיזיות ומחלות יכול להיגרם ממזון המייצר חומצה לאחר עיכולו. כיום, מרבית אוכלוסיית המדינות המתועשות סובלת מבעיות הקשורות בחומציות יתר, מפני שגם אורח החיים המודרני וגם התזונה תורמות לחמצון של סביבת הגוף הפנימית. הדיאטה המערבית הטיפוסית מורכבת בעיקר ממזון הגורם לחומציות (חלבונים וסוכרים). מזונות יוצרי בסיס, כגון ירקות נצרכים בכמויות נמוכות. לעומתם ישנה צריכה של טבק, קפה, תה ואלכוהול שידועים כמחמצנים חזקים. מתח ופעילות גופנית (חוסר או יתר פעילות) – גם הם תורמים לחומציות. מזונות רבים הינם יוצרי בסיס בטבעם, אולם תהליך העיבוד שלהם הופך אותם ליוצרי חומצה. חשוב לצרוך לפחות 60% מזונות יוצרי בסיס במסגרת התזונה על מנת לשמור על הבריאות. לצורך כך נדרשת לנו צריכה של כמות גדולה של ירקות על מנת לאזן את החומציות הנוצרת כתוצאה מצריכת חלבונים (שגם הם כמובן נחוצים). בנוסף, עלינו להמנע מסוכרים ומפחמימות ריקות. לא רק בגלל שהם יוצרים חומצה אלא גם מפני שהם מעלים את רמת הסוכר בדם מהר מדי (אינדקס גליקמי גבוה – גורם גם להשמנה). בנוסף, מזונות אלו נוטים להיות מעוטי ערך תזונתי ועשויים אף לגרום להצטברות של רעלים בגוף.

 

חשוב לצרוך לפחות 60% מזונות יוצרי בסיס במסגרת התזונה על מנת לשמור על הבריאות.

 

מהו ה- PH של הגוף?

המים הם המרכיב השכיח ביותר בגוף האדם, ומהווים כ- 70% (דומה ליחס מים יבשה בעולם). הגוף מכיל מספר רב של תמיסות שהן חומציות במידה כזו או אחרת. ה- PH (פי אייג’) הינו מידה לחומציות או בסיסיות של תמיסה – היחס בין יונים טעונים חיובית (מייצרי חומצה) ויונים טעונים שלילית (מייצרי בסיס). ה- PH של תמיסה הנו המידה של ריכוזיות יוני המימן. ככל שהקריאה גבוהה יותר התמיסה בסיסית יותר ועשיר היותר בחמצן. ככל שהקריאה נמוכה יותר התמיסה חסרה יותר בחמצן וחומצית יותר. רמת ה- PH הנה בין 0 ל- 14 כאשר 7 מצביע על רמת PH ניטרלית. כל מדידה מעל 7 הנה בסיסית ומתחת ל- 7 חומצית. הדם בגוף האדם צריך להיות מעט בסיסי (7.35 – 7.45). מעל או מתחת לתחום זה משמעו מצב של מחלה. אם חומציות הדם מתחת ל- 6.8 או מעל 7.8, התאים מפסיקים לתפקד ונגרם מוות. הגוף לכן, שואף באופן מתמיד לאיזון החומציות. כאשר האיזון מופר מתחילות להופיע בעיות בריאותיות. תזונה בלתי מאוזנת, המכילה מזונות יוצרי חומציות רבים כגון חלבון מן החי, סוכר קפה ומזונות מעובדים מייצרים עומס על הגוף המנסה לשמר PH מאוזן. לצורך האיזון הגוף עשוי להשתמש במינרלים אלקליים מתוך מאגרי הגוף כגון נתרן, אשלגן, מגנזיום וסידן, וכתוצאה מכך לחשוף את האדם למחלות. המירלים הללו נלקחים מאיברים חיוניים ומהעצמות על מנת לסתור ולנטרל את החומצה. עומס זה עשוי לגרום לנזק מצטבר לגוף, שלעיתים מתגלה רק לאחר שנים.

0