הנבטה ביתית וערכים תזונתיים

 

 

 

מאת: עינב בורשטיין – יועצת ומנחה לרפואה טבעית

הנבטה ביתית – כיצד להעצים את הערכים התזונתיים שלנו?

אם פעם היו מייחסים פעולות כמו הנבטה לתמהוניים, כאלה שמתבודדים ומסתגרים, או כאלה שמדברים חלש כמו חברינו מורה הדרך חיזקי חיליק (דמותו של טל פרידמן בארץ נהדרת למי שפספס…) היום המצב אחר לגמרי! הודות למגמות הצמחונות, הטבעונות ואורח החיים הבריא שהגיעו לשיאן בימנו אנו, סוד ההנבטה והאיכויות הגלומות בה הפך מסוד שמור לנחלת הכלל. משכך כל אחד שרוצה להגדיל את האנרגיה בגופו, או אם תרצו לפי הרפואה הסינית, להגדיל את הצ'י בגופו = אנרגיית החיים, באמצעות המזון שהוא צורך ועל ידי "השבחת" אותו מזון, יותר ממוזמן להנביט וליהנות הן מהתהליך עצמו והן מהיתרונות הסופיים שלו. ואם חשבתם שקטניות הן בריאות, וזאת בצדק רב, עד לכדי שהן נחשבות בימנו ל"מזון על" הודות לערכים התזונתיים המופלאים שבהן, קחו את אותה הקטנייה ותכפילו במאות האחוזים את התרומה שלה לבריאותנו עד שנדמה יהיה שמדובר בכלל בקטנייה אחרת – פצצת אנרגיה אמיתית – זוהי בעצם מהות ההנבטה.

 

מה זו הנבטה?

נבטים הם דרך מצוינת לקבל יותר חומרים מזינים בתזונה. גלה מה אתה צריך לדעת על הנבטה, היתרונות ותהליך הנביטה.

 

כדי להבין את פעולת ההנבטה והנביטה חשוב להבין ראשית את מבנה הזרע שאנו מנביטים.

הזרע מורכז משלושה חלקים: העובר – כאשר בדיוק כפי שמהעובר האנושי מתפתח תינוק כך מעובר הזרע מתפתח הצמח, האנדוספרם שכולל ברובו עמילן – ה"מחסן" המזין את העובר, והחלק השלישי זו הקליפה המגנה עליו.

ההנבטה היא זו שמאפשרת לצמח לנבוט, או במילים אחרות, מעוררת את העובר לחיים כך שהוא יוצא מתוך הזרע בצורה של נבט. ואילו הם בעצם הנבטים הכול כך בריאים וכל כך חשובים לגופנו ולפעילותו התקינה!

למה ואיך מנביטים בבית?

הפעולה הראשונה והחשובה שיש לעשות בטרם ההנבטה היא לשטוף את הזרעים היטב במים על מנת לנקות אותם מאבק או כל פסולת אחרת שנדבקה אליהם ולאחר שעשינו את זה אפשר להמשיך:
"מים… הו מים בששון"!

הליך ההנבטה מתחיל כמובן בהשריה שיכולה להימשך בין 8-24 שעות וזאת בהתאם לסוג הזרע, שכן הזרע אינו נובט כשאין מים סביבו והרבה. עד לפגישתו עם המים הזרע מצוי בסוג של "מנוחה" וכדי להעיר אותו ממנוחתו הפשילו שרוולים, הכינו קערה, מלאו אותה במים ותתחילו במשימה.

חשוב בהשריה למלא את הקערה בכמות שתכסה את הזרע בכפול מנפחו שכן בהשריה הזרעים סופגים מים ומתנפחים. כבר להשריית הזרעים ואף לפני שהנביטה נראית לעין יש כמה וכמה יתרונות שכדאי לכם להכיר:

  1. ההשריה מגדילה באופן משמעותי את כמות הוויטמינים ונוגדי החמצון (אנטיאוקסידנטים) במזון, ההסבר לכך הוא שהאנזימים שאחראים על תחילת תהליך הצמיחה של העובר (על כל רכיביו התזונתיים) מתעוררים ומתחילים לתפקד רק כשהם מרגישים רווים במים.
  2. ההשריה מנטרלת או לפחות מפחיתה באופן משמעותי את החומצה הפיטית (phytic acid) המצויה במזון וכך מתאפשרת ספיגה יעילה ומיטבית של מינרלים חשובים ביותר (אבץ, ברזל, מגנזיום, סידן) על ידי הגוף שלנו.
  3. ההשריה מקלה על תהליך העיכול ומונעת נפיחויות וגזים, מה שיכול לעזור לנו לאכול הרבה יותר, בהנאה, ובכמויות גדולות יותר מזונות עשירים בערכים תזונתיים כדוגמת הקטניות.
  4. ההשריה מקצרת את זמן הבישול של המזון.

לאחר שסיימנו את ההשריה נשטוף ונסנן את הזרעים, נניח אותם במסננת ונכסה אותם במטלית לחה (מבד נושם) על מנת ליצור תנאים של חושך להנבטה אופטימלית. את הזרעים יש לשטוף 3-5 פעמים ביום ולכסות שוב (חשוב מאוד שהזרעים יישארו לחים לאורך כל הליך ההנבטה).

יש להמתין בסבלנות כיומיים או לעיתים שלושה עד שנבחין בנבטים קטנים שיבצבצו לנו מול עיננו, וכאילו יבקשו שנראה להם את הדרך לצלחת. הנבטה בבית היא פשוטה, מהירה וזמינה ואף יכולה להיות חוויה לילדים. הנבטה לילדים היא פעולה מדהימה המאפשרת להם להתחבר קצת לטבע ולהיות חלק מצמיחה של חיים, אני מניחה שלכולנו יש זיכרון נעים מילדותנו מנבט קטן ששוכב לו על צמר גפן.

נבטים – מה הם מכילים?

הנבטים עשירים פי עשרות או לעיתים מאות, מאחיהם הזרעים שלא הושרו, בוויטמינים, במינרלים, בחומצות אמינו ובאנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון). ההנבטה מגדילה משמעותיות את כמויות הוויטמינים C, B, A ו-E. אם ניקח נבט חיטה למשל ונשווה אותו לזרע חיטה שלא הונבט נמצא בנבט כמות משולשת של ויטמין E וכן כמות של עד פי 6 מחלק מוויטמיני B. ולא רק את הרכיבים הללו מגדילה ההנבטה שלנו, אלה גם את כמות החלבון והשומן, כאשר במקביל יורדת כמות העמילן שלרוב מקשה על העיכול שלנו.

הנבטים מכילים כמות גבוהה מאוד של אנזימים יחסית לאלה שלא הונבטו, אפשר לומר שהם נחשבים למזון בעל כמות האנזימים הגדולה ביותר! בשל כך הנבטים קלים מאוד לעיכול וספיגתם בגוף מיטבית שכן המינרלים והחלבון הקיימים בזרעים הופכים זמינים יותר לגוף בצורה משמעותית, הודות לאותם אנזימים שתורמים לפירוק המזון ולכל פעולת העיכול.

הנבטים דלי קלוריות והודות לערכים התזונתיים הרבים שבהם שהזכרנו, הם תורמים לפעולת ניקוי הרעלים הטבעית שמתרחשת בגופנו באופן יומיומי, מחזקים את המערכת החיסונית שלנו, ועוזרים ליצירת תאים חדשים. לא בכדי הנבטים תופסים מקום של כבוד בתפריטי חוות הבריאות ברחבי הארץ.

מה אפשר להנביט בבית?

כמעט כל זרע – גרעיני דלעת, שומשום ועוד, כמעט כל קטניה – חומוס, שעועית, עדשים בשלל בצבעים, החל מהנבטת עדשים שחורות, עדשים כתומות וכו' ואף ניתן להנביט כמעט כל דגן! עם זאת יש לשים לב שהנבטה של דגנים מסוימים תהייה ארוכה יותר מהנבטה של זרעים/קטניות. למתחילים שביננו אני ממליצה להתחיל עם הנבטת שעועית מש ועדשים ירוקות שהיא קלה יותר ומהירה יותר. הנבטת חומוס למשל מאוד מומלצת לאוהבי החומוס הביתי שביננו, כי איך אומרים: "חומוס עושים רק לאחר הנבטה או שלא עושים בכלל"!

עדשים, חומוס וקטניות אחרות מהווים מקור מצוין לחלבון. לכן חשוב לדעת כיצד להנביט אותם בבית - על השיש במטבח או ממש בכף היד.

הנבטת עדשים

הנבטות מומלצות נוספות מעבר להנבטת מש המומלצת, הן הנבטות של עדשים. העדשים המונבטות המלאות בערכים תזונתיים הן חומר גלם נפלא למג'דרה, מרקים ושלל תבשילים מגוונים. את העדשים הכתומות המונבטות למשל ניתן להוסיף גם כפי שהן, חיות וללא בישול, לסלטים.

הנבטת חומוס בקלי קלות – איך, למה וכמה?

  1. משרים חבילת גרגרי חומוס בקערה עם הרבה (יותר מכפול) מים קרים ל-12-24 שעות, כאשר יש להחליף את המים אחת לכמה שעות ובהתאם למידת החום/הקור – בקיץ נחליף את המים פעמים רבות יותר מאשר בחורף כדי שמי ההשרייה לא יהיו חמים מדי. בזמן החלפת המים עדיף לשטוף גם את גרגירי החומוס שבקערה.
  2. מעבירים את גרגירי החומוס למסננת גדולה ורחבה, מכסים במטלית כהה מבד נושם ומניחים במקום חשוך. במשך כיומיים, תלוי בטמפרטורה, מסירים את המטלית פעמיים-שלוש ביום, שוטפים את הגרגרים ואת המטלית, מסננים ומכסים שוב.
  3. לאחר כיומיים עד שלושה ימים גרגירי החומוס ינבטו לנבטוטים קטנים ויהיו מוכנים לבישול. ניתן כמובן להמשיך את תהליך ההנבטה בדיוק כפי שהוסבר לעוד כ- 24 שעות – הפעם באור, כדי לקבל נבטים ירוקים וגבוהים.
  4. למי שבוחר שלא לבשל, ניתן לאחסן את גרגירי החומוס שנבטו במקרר או בהקפאה, ולהוציא כשמתחשק להכין.

גדל נבטים בעצמך – מדריך להנבטת הנבטת קטניות ולא רק

אמנם ניתן בהחלט להנביט במטבח באמצעות כלי הנבטה פשוטים: קערה ומסננת בלבד אך למי מאיתנו שמעוניין לקפוץ מדרגה ולהפוך את ההנבטה למקצועית יותר יש כמה וכמה כלים ייעודיים ומאוד מוצלחים לכך:

איך לבחור מנבטה:

מנבטות ידניות – הסוף לנבטים שנזרקים ישר לפח:

כיום קיימות מנבטות ידניות, איכותיות וקלות לתפעול אשר מתאימות לכל מטבח ולהנבטת כל סוגי הנבטים באשר הם… מכשיר ההנבטה הביתי ידני – המנבטה, הוא שלב אחד מעל ההנבטה הקלאסית, זו עם הקערה והמטלית הלחה, וכך מתאפשרת הנבטה נוחה יותר ומהירה יותר. לרוב המנבטה הידנית כוללת כלי הנבטה ייעודיים נוחים יותר מכלי ההנבטה הקלאסית כגון: מגש הנבטה, מכסה שקוף, מכסה אטום ומגש לניקוז מים – כל אלה מאפשרים לגדל את הנבטים בבטחה, מבלי לחשוש שחרקים קטנטנים או גדולים יזדחלו להם בלילה לקערה שלנו ויהרסו אותם ומבלי לחשוף את הנבטים שלנו לשמש או אור חזקים מדי העלולים לפגוע בהם. כמו כן המכסה של המנבטה הידנית מגדיל את הלחות ומאפשר צמיחה מהירה יותר.

במנבטות הידניות ניתן להנביט זרעים בכל הגדלים, לשים כמה סוגים (כל סוג במגש אחר), ולקצור אותם בזמנים שונים, וכך מקבלים נבטים מוכנים וטריים על בסיס כמעט יומיומי. היתרון הגדול של המנבטה הוא מגש ניקוז המים, המגש מונע את הריקבון של הנבטים שבדרך כלל נוצר בהנבטה הקלאסית. אותו ריקבון שמתרחש בייחוד בנבטים המצויים בתחתית המסננת ולרוב מוצאים את דרכם לפח.

הנה לפניכם אחת מהמנבטות הידניות המומלצות שלנו.

מנבטות חשמליות – השקייה לטווח ארוך:

אז אפשר להנביט ואפשר להנביט! אם המנבטות הידניות הן שלב אחד מעל ההנבטה הקלאסית, המנבטות החשמליות הן ללא צל של ספק בכמה וכמה רמות מעל – זינוק טכנולוגי תזונתי גדול לעתיד. עם המנבטות החשמליות המדהימות שיש כיום, אם תשאלו אותי, אין מקום להתלבטות! הנבטים המתקבלים טריים יותר, מזינים יותר, הודות לערכים התזונתיים המופלאים שבהם שכול כולם נשמרים באופן מושלם! ולכן הם בריאים הרבה יותר. וכל זאת במינימום התעסקות ובמינימום זמן. למנבטות החשמליות שטיפה עצמית אוטומטית מספר פעמים ביום, מה שאומר שאין צורך לגשת ולרענן את הנבטים כמו שאנו עושים בשיטה הקלאסית או אף כשאנו משתמשים במנבטות הידניות. כמו כן, בעיה נוספת שכיחה שהשטיפה העצמית פותרת לנו בעצם היא בעיית השכחה, לרוב אנו לא זוכרים לגשת ולרענן את הנבטים – וכך הם נהרסים.

היתרון הגדול ביותר של המנבטות החשמליות הוא קיצור משך זמן ההנבטה. אם ניקח לדוגמה את זמן ההנבטה של נבטוטים הקצרים יותר מהנבטים (בין 2 ל-5 ס"מ) ניווכח לדעת שאם בהנבטה הקלאסית היא עורכת כ- 24 שעות ומעלה, ההנבטה של אותם נבטוטים במנבטה החשמלית קורית באישון הלילה.

יתרון נוסף ומשמעותי הן למנבטות הידניות והן למנבטות החשמליות הוא החיסכון הכלכלי! בהנבטה ביתית משלמים רק על הזרעים שזולים הרבה יותר מהנבטים המוכנים הנמכרים בחנויות, והחיבכון אף משמעותי יותר בעיקר כאשר מדובר בנבטים אורגניים. 

קבלו את "ה"מנבטה החשמלית המומלצת שלנו – ה"רולס רוייס" של ההנבטה.

 

 

ולקינוח – המתכון!
מתכון לסלט עדשים כתומות מונבטות! קייצי, טעים, מרענן ובעיקר מזין.