מיצים וילדים

מיצים וילדים

מאת: עינב בורשטיין – יועצת ומנחה לרפואה טבעית

עשה זאת בעצך – מיצים ביתיים לילדים

 

עשינו זאת, We did it!

אז הצלחנו בגדול, עשינו את השינוי המיוחל בתזונה, התחלנו הכי מהר שלנו ולאט לאט הגברנו, התעוררנו להשכמת התרנגול ונעלנו נעלי ספורט, החלפנו פחמימות ריקות במורכבות, נפטרנו מהג’אנק, לעסנו עשבים, שתינו שייקים ומיצים ובכלל המטבח שלנו מעולם לא היה מאובזר יותר במכשירים ומתקנים מעוררי קנאה שלא נופלים ממטבח שף… נכנסנו להיכל התהילה ואנחנו יכולים להגיד בפה מלא (בסיבים תזונתיים) שאנחנו לגמרי חלק מקהילת “שוחרי הבריאות”! או שאנחנו בדרך לשם ואוטוטו מגיעים… ועכשיו נשאלת שאלת השאלות: איפה הילדים שלנו בכל הסיפור? ומכיוון שאנחנו לא רוצים ליצור סיטואציה בסגנון “שכחו אותי בבית” חלילה, אם לא עשינו זאת עד כה, הגיע בהחלט הזמן לדאוג גם לילדים שלנו ולרתום אותם לעניין במלוא הסקרנות והמרץ.

חיקויים – לא של גוצ’י בלבד!

כולנו מכירים ומוקירים את “ה” פיזיקאי של כל הזמנים – אלברט איינשטיין, העניין הוא שמסתבר שיש עוד אלברט כזה שכדאי לנו מאוד להכיר ולהתוודע לדברי החוכמה שלנו – אלברט בנדורה. בנדורה הוא פסיכולוג פופולרי וידוע הודות לתיאורית הלמידה החברתית שפיתח, שחוללה מהפך שלם בתחום חקר ההתנהגות בענף הפסיכולוגיה, אשר מתמקדת כולה בחיקויים ובתהליכם. הטענה המרכזית של אותה התיאוריה היא שהילדים רוכשים התנהגות, בכל תחום שהוא, בעיקר על ידי התנסות וצפייה. הצלחתו של בנדורה והפופולריות שצברה תאוצה הובילו לכך שבשנת 1974 הוא נבחר ללא פחות מנשיא אגודת הפסיכולוגים האמריקאית, מה שאומר שעכשיו רשמית יש לכם, ההורים, סיבה מצוינת להקשיב לו, לבנדורה: תהיו מודל דוגמה לילדים.

ילדים מגיל צעיר מאוד מחקים את הוריהם, הם קולטים אותנו בכל הרמות:

אם אנחנו נאכל ג’אנק – הם יאכלו ג’אנק

אם אנחנו נאכל בריא – הם יאכלו בריא

אם אנחנו נשתה מיץ – הם ישתו מיץ

ולכן הטיפ העיקרי שבאמת עובד זה לשלב את ילדכם בפעילויות היומיומיות שלכם בכל הקשור לאורח החיים הבריא שאימצתם לכם. אם הילד בן ה- 7 מבקש לצאת לרוץ אתכם הרי זה נפלא – צאו איתו יחד. אם הילדה בת ה- 3 מבקשת להשתתף בהכנת המיץ– אין טוב מזה, שתפו אותה וחלקו לה תפקידים. החל מהוצאת הפירות מהמקרר, שטיפתם, אפילו חיתוכם (כמובן בהתאם לגיל הילד, יחד איתו או לבד) והכנסתם למסחטת המיצים (ישנן מסחטות מיצים ברמות בטיחות שונות. יש להשגיח וללוות לשמירה על ביטחונם של הילדים). מובטחת הנאה צרופה לכם ולהם, ואל ירפו ידיכם, גם אם זה לא יוביל לחיקוי מיידי של הילד באותו הרגע ממש זה ככל הנראה ישפיע עליו לטווח הרחוק יותר.

חשיבות תזונה בריאה לילדים!

ישנם סיכויים גבוהים מאוד שבמידה ונעשה ביקור פתע כמעט אצל כל משפחה נמצא שארוחת הבוקר של הילדים היא קורנפלקס (שמכיל במקרה הטוב 2 כפיות סוכר ובמקרה הרע פי 3), ארוחת הצהריים היא ככל הנראה ארוחה שמלאה במזון מהחי וקמחים לבנים (בצהרון או בבית) וארוחת הערב נעה בין, שוב… פיצה לבין טוסט עם קטשופ והרבה קטשופ. כל כך גרוע שככל הנראה מזון = אוכל מזין, שאמור להרכיב את התפריט היומי של הילדים בתקופת הגדילה וההתפתחות, אינו בנמצא. אם נוסיף לזה את כל ענייני המרקמים והילדים הסרבנים שלא מעיזים לגעת או לטעום מגוון מכובד של ירקות ופירות נבין את מורכבות הבעיה. לאור זאת, רוב הילדים שלנו היום סובלים ממחסור חמור בוויטמינים ומינרלים. על פי נתוני משרד הבריאות אנמיה הנגרמת מחוסר ברזל היא החוסר התזונתי הנפוץ ביותר בקרב ילדים והסיבה לחוסר הברזל היא התזונה הלקויה שלהם. ההשפעה של אנמיה מסוג זה הינה קריטית לטווח הקצר ולטווח הרחוק. לכן לדוגמא, על מנת למנוע חוסרים תזונתיים אצל ילדים ומבוגרים, משרד הבריאות האמריקאי ממליץ לאכול בין 5-9 מנות של ירקות ופירות ביום.

מיצים וילדים

 

אז מה עושים?! סוחטים מיצים!

כשמדברים על מחסור בוויטמינים ומינרלים אצל ילדים הפתרון הקל והזמין ביותר הם כמובן המיצים! מיצי פירות וירקות! כאלה שסוחטים בבית!

ילדים פשוט אוהבים מיצים! במיוחד אם הם אלה שמכינים אותם או אף יותר מזה – ממציאים את המתכון שלהם! ועוד יותר מזה – ההורים שלהם שותים אותו בהנאה! ובעידן בו ההורים עסוקים מתמיד והילדים צמאים לתשומת הלב שלנו, כשזה נעשה יחד איתנו הילדים פשוט מאושרים. אך הורים יקרים שימו לב טוב, הכלל החשוב ביותר הוא לא אחר מהכלל הבא: עדיף מאוד שאותם המיצים יהיו בעלי מרקם חלק בלי חתיכות ובלי גושים! בייחוד לילדים הרגישים למרקמים. את המרקמים החלקים הללו ניתן ואפשר להשיג בשימוש במסחטות מיצים מתקדמות – מסחטת מיצים לפירות קשים לדוגמה היא פתרון מצוין.

כדי לרתום את הילדים שלנו למשימה אפשר להתחיל לסחוט ולשתות את המיצים כשהילדים בסביבה – משם הדרך כבר תהיה הרבה יותר פשוטה (חיקוי כבר הזכרנו?!), ועוד לפני שתסיימו לחתוך את הפרי הראשון קרוב לוודאי שתגיח הבקשה להצטרף לחגיגה, או לפחות לקחת כיסא – לקטנטנים שביננו, ולצפות במתרחש.

הנה קישור לסרטון קצר של סחיטת מיצים במסחטת מיצים חשמלית, שמדגים לכם כמה זה קל ומהנה .

על ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים!

מיצי הפירות והירקות נותנים בוסט משמעותי של אנרגיה וערכים תזונתיים קריטיים, התורם להתפתחות התקינה של ילדנו ולשמירה על בריאותם. אין כל מחלוקת על כך שפירות וירקות חייבים להיות חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי של הילדים הודות להיותם עשירים בוויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים. את הוויטמינים והמינרלים כולנו מכירים היטב אך מהם אותם פיטוכימיקלים? הפיטוכימיקלים הם כימיקלים המיוצרים על ידי הצמחים על מנת להגן עליהם מפני קרינה, פטוגנים, זיהומים וכו’. מחקרים מצאו כי השפעתם גם על גוף האדם הינה בלתי מבוטלת בייחוד כאשר הם פועלים בהרמוניה יחד עם הוויטמינים והמינרלים. הפיטוכימיקלים משמשים כנוגדי חמצון עוצמתיים, ידועים כמגינים עלינו מפני חיידקים, וירוסים ודלקות, מחזקים את מערכת החיסון שלנו, מונעים בעיות של לחץ דם, כולסטרול, משפרים את תפקוד מערכת העיכול והרשימה עוד ארוכה ומתמשכת.

למה דווקא מיץ? היתרון של המיץ על פני אכילת הפרי השלם טמונה הן בהיעדר הסיבים התזונתיים! מה שהופך את הויטמינים והמינרלים לקלים הרבה יותר לספיגה, ולכן פעולת העיכול מהירה יותר והן בכמות הערכים התזונתיים, כאשר ניתן לקבל בכוס אחת בלבד של מיץ את כמות הערכים התזונתיים המצויים בקערת סלט ירקות.

המומלצים:

הנה לפניכם כמה מיצים מומלצים עם כמה סיבות מאוד טובות לשתות אותם:

מיץ סלק – הסלק הוא ירק שורשי שופע בנוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים: ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, ברזל, סידן ועוד. הברזל הוא קריטי בתרומתו למניעה של אנמיה הנפוצה אצל ילדים.  בנוסף, הסלק מכיל כמות נכבדה של מולקולת הבטאין הידועה כמקטינה סיכון למחלות לב ולחץ דם. על פי סיפור מיתולוגי אלת היופי אפרודיטה היתה אוכלת סלק כדי לשמר את יופיה ולהאט את זקנתה.

מיץ מנגו – המנגו, מעבר להיותו טעים במיוחד הוא גם לא פחות בריא! מיץ המנגו מכיל כמות רבה של שומנים בריאים כגון חומצת אומגה 3 שתורמת רבות להתפתחות המוח של העובר ובהמשך השנים הראשונות של הילד. המיץ מכיל כמות גדולה של ויטמיני B, ויטמין A, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין K, מגנזיום וסידן. הסידן הוא המינרל המצוי בכמות הגבוהה ביותר בגופנו וחיוני מאוד במיוחד אצל ילדים. מדוע? כיוון שהוא חומר הגלם לבניית השיניים, העצמות והשלד. מחקרים מראים קשר בין חוסר סידן לחוזק העצם, מה שאומר שילדים עם חוסר סידן עלולים להיות בסכנה גדולה יותר לשברים במקרה של נפילות חלילה.

מיץ גזר – אחד המיצים שילדים ממש אבל ממש אוהבים! כוס אחת בלבד של מיץ גזר מכילה כמות גבוהה של ויטמין A הידוע בחשיבותו לעיניים ולראייה שלנו, של קרוטנואידים וכמובן של בטא קרוטן. את מיץ הגזר ניתן וכדאי לשלב יחד עם תפוחים ולהרכיב מיץ הידוע בשמו: “תפוגזר” וכך נקבל מיץ שעשיר ביותר גם בוויטמין C המוכר לנו כאחד הוויטמינים החשובים ביותר למערכת החיסון שלנו.

מיץ אגסים – מיץ אגסים מכיל כמות נכבדה של נוגדי חמצון, ויטמין C התורם למערכת החיסונית שלנו ואשלגן. עוד בתקופות קדומות שתיית מיץ אגסים הייתה ידועה כמטפלת ומונעת אלרגיות ובייחוד כמונעת ומקלה על שיעול והורדת חום.

וכאן המקום לדבר על הארטיקים שילידם כול כך אוהבים – את אותם המיצים שמכינים אפשרי וכדאי להקפיא בצורת ארטיקים. כך הילדים יוכלו ליהנות, במיוחד בימי הקיץ, מארטיקים בריאים, טעימים ומצננים.

מיצי פירות – בנוסף על הירקות מומלץ ביותר לשלב גם מיצי פירות מכמה סוגים שונים ובצבעים שונים, זאת כיוון שלמגוון הצבעים היפים יש תפקיד חשוב מאוד בהגנה מפני מחלות. כל צבע ותפקידו בשמירה והגנה על בריאותנו. הפירות והירקות האדומים למשל מכילים ליקופן – נוגד חמצון עוצמתי ביותר התורם למניעת סרטנים מסוגים שונים ובעיות כולסטרול.

מתלבטים איזו מסחטת מיצים כדאי לרכוש? קראו כאן דגשים לבחירת מסחטת מיצים קשים

0