צום מיצים

צום מיצים

מאת: עינב בורשטיין – יועצת ומנחה לרפואה טבעית

החודש הוא חודש מאי, חודש שאנו “זוכים” בו לטעימה קטנה מהחום העתיד לבוא, ולאוהדי משחקי הכס ובית סטארק המופתי אפשר להגיד בבירור : “Summer is coming”! מבחינת צומות מיצים זה הזמן המדוייק ביותר והנכון לנו ביותר לערוך חשבון נפש בכל הנוגע לתזונה שלנו ולהתחיל באחד מצומות הבריאות הפופולריים כיום– הלא הם צומות המיצים! הן מפאת החום הכבד שבאופן טבעי מוריד את רמת התיאבון וההשתוקקות לארוחות כבדות, והן מפאת הפירות המופלאים שיש לקיץ הישראלי שלנו להציע, ביניהם המנגו והאננס האלוהיים, שיכולים לשדרג לנו את המיץ ולהפוך אותו מסתם מיץ, למיץ חלומות, טעים, מרענן ומזין.

מה זה צום מיצים ואיך זה בדיוק עובד?

ראשית כל למרות אינסטינקט ההישרדות שלנו שמתחיל לבעור בנו ברגע שאנו שומעים את המילה “צום”, אין באמת שום צורך להתחיל לאגור כמויות של אוכל בגופנו, או אף לתור אחר מתכון ל”ארוחה מפסקת” חגיגית. אפשר לגמרי להתרווח לאחור ולהירגע, כיוון שלא בצום יום כיפור הקשוח מדובר, אלה בצום המאפשר לנו להזין את גופנו בנוזלים עתירי אנרגיה ורכיבים תזונתיים הכוללים את כל אבות המזון שגופנו זקוק להם. על ידי צריכת כל אותם מאקרו נוטריאנטים (שומנים, פחמימות, חלבונים – הלא אלו אבות המזון) ומיקרו נוטריאנטים (ויטמינים ומינרלים), הצום מאפשר לנו להגיע להרגשת שובע על אף שאנו לא אוכלים אוכל מוצק כפי שאנו רגילים בשגרה. צום המיצים הוא הזדמנות פז להוציא את מערכת העיכול שלנו המשרתת אותנו נאמנה יום יום, שעה שעה, לחופשת קיץ קצרה. מערכת העיכול שלנו, למרות שזה אינו נראה לעין, היא מערכת שעובדת כמעט ללא הפסקה (למעט בלילה כשאנו ישנים) וניצוחה על פירוק המזון היא עבודה סיזיפית ומורכבת בפני עצמה. פעולת פירוק המזון שאחראים לה אנזימי העיכול וחומצת הקיבה אצל אדם בוגר ובריא בממוצע יכולה להימשך בין שעה עד 3 שעות (אם מדובר בפירוק שומן למשל, שתהליך פירוקו הוא הממושך ביותר). כשאנו ניזונים רק מנוזלים או ליתר דיוק ממיצים – אותם המיצים, אינם מכילים סיבים תזונתיים, ונספגים ישירות לדם ללא פירוק.

כמה זמן נמשך צום המיצים?

צום המיצים יכול להיעשות החל מטווח זמן של  24 שעות והלאה – זאת כמובן בהתאם לצורך ולמצבו האינדיבידואלי של כל אחד ואחד. צומות המיצים הפופולריים, הנהוגים במוסדות ריפוי כיום בליווי אנשי מקצוע, נעשים לרוב בין 3-7 ימים.

מה כולל פרוטוקול של צום מיצים?

המיצים הם בעיקר מיצי ירקות (וביניהם גם ירקות שורש) בשילוב עלים ירוקים ומיצי פירות, כאשר ניתן לשלב בין השלושה, להשגת מיץ שיהיה לא רק בריא, אלא גם טעים. רצוי לשלב בפרוטוקול גם מרקים למיניהם – בעיקר ממיצי ירקות שורש המדוללים עם מים. דבר חשוב שצריך לזכור הוא שככל שפרוטוקול הניקוי יכלול יותר מיצי ירקות ופחות מיצי פירות, הצום יהיה עוצמתי יותר, וזאת מכיוון שנצרוך פחות סוכר  – הסוכר בעצם מאט את הצום ועל כן גם את הניקוי. לרוב פרוטוקול צום מיצים כולל 3 “ארוחות”  – בוקר, צהריים וערב, כאשר בין הארוחות נשלב שתיית חליטות צמחים, כוסות מים ומיץ עשב חיטה.

מתי נפנה לצום המיצים?

  1. טיפול במחלות כרוניות:

צום בכלל וצום המיצים בפרט ידועים מימי קדמת דנא כטיפול טבעי מומלץ במחלות כרוניות. לא בכדי

היפוקרטס, אבי הרפואה, טען לפני כ- 2000 שנה כי הצום הוא: “סכין המנתחים של הטבע”. ד”ר הרברט מ.שלטון, נטורופת ומחייה “גישת ההיגיינה הטבעית”, טען כי הגוף יכול לרפא את עצמו, אנחנו רק צריכים שלא להפריע לו בתהליך. במהלך צום המיצים מי שמרפא את המחלה זה בעצם הגוף ולא המזון. הרכיבים התזונתיים המגיעים אלינו מהמיצים, ונספגים במהירות ישירות לדם, הם בעצם העזרה שלנו לתהליך, או אם תרצו ה”נשק” שאנו מחמשים בו את הגוף, המאפשר לו להילחם במחלה. ככל שהנשק איכותי יותר כך הלחימה תהייה מהירה יותר ויעילה יותר ותסייע לניצחון של הגוף על המחלה.

מחלה כרונית כגון לחץ דם היא דוגמה מצוינת למחלה שניתן ואף רצוי לשלב בפרוטוקול הטיפול בה צום מיצים, כזה הכולל מיצי כוסברה, ירק הרוברב וסלק. שלושת מזונות אלה מכילים בתוכם כמות גבוהה מאוד של ניטראטים המשמשים כחומר גלם שגופנו יודע להפיק ממנו NO – nitric oxid, הלא היא תחמוצת חנקן המשפיעה על הרפיית השרירים והגדלת קוטר העורקים בגופנו ועל ידי כך לירידה בלחץ הדם. חובבי המדע ישמחו לגלות שהנושא נבדק ואושש באופן מחקרי בנוגע לסלק: מחקר אוסטרלי משנת 2012 שהתפרסם בכתב העת Nutrition Journal מצא ששתייה של כוס אחת של מיץ סלק ביום משפיעה באופן מיידי על ירידת לחץ הדם הסיסטולי אצל גברים בריאים אף כשהם לא משנים את שאר התזונה שלהם ב- 4-5 מ”מ כספית בממוצע. מחקר בריטי נוסף שפורסם בשנת 2014 בירחון הרפואי HYPERTENSION הגיע אף הוא למסקנה דומה אצל גברים ונשים הסובלים מלחץ דם גבוה לאחר ששתו בתקופת המחקר 250 מ”ל מיץ סלק ביום.

מחלה נוספת שניתן לסייע בטיפולה באמצעות צום המיצים היא כולסטרול גבוה – את הכולסטרול ניתן להוריד באמצעות הוספת זרעי כוסברה למיצים, ולאלה המצויים במחנה ה”מתנגד” לכוסברה בשל טעמם השנוי במחלוקת –  אל חשש! לזרעים הללו, בניגוד לכוסברה, יש טעם מתוק במעט, שלא יפריע לשלוותן של בלוטות הטעם שלכם. ואם במחקרים עסקינן, תשמחו לדעת שהמדע מצא בנוסף שהוספת תמצית כוסברה לתפריט היומי  אף מפחיתה את רמות הסוכר בדם.

  1. דיטוקס – ניקוי רעלים:

סיבה טובה ופופולרית כיום להתנסות בצום המיצים היא דיאטת ניקוי רעלים. באמצעות צום המיצים אנו בעצם נכנסים להליך של דיטוקס, שכן בזמן זה אנו לא מכניסים לגופנו מזונות תעשייתים/מעובדים, מזונות עתירי סוכר/קמח לבן וכו’, שכל אלה ללא יוצא מן הכלל הם מזונות עתירי רעלים וכימיקלים. במקום אותם מזונות אנו סופגים ממיצי הפירות והירקות, בייחוד אם הם אורגניים, כמות עצומה של ויטמינים, מינרלים, אנזימים, נוגדי חמצון עוצמתיים ביותר והמון כלורפיל. כתוצאה מכך, למערכות והאיברים האחראים בגופנו לניקוי ופינוי הרעלים באופן טבעי – מערכת הלימפה, הכליות והכבד, יש תנאים אופטימליים לבצע את עבודתם בצורה יעילה ומהירה. מעבר לניקוי הרעלים החשוב ביותר לגופנו, מי מאיתנו שבוחר בצום המיצים, יכול להשיג באותה הזדמנות, גם גמילה מהתמכרויות ותשוקות מזיקות של סוכר, גלוטן ואף שינויים בהרגלי האכילה – אכילת יתר למשל.

  1. דיאטה – הורדה במשקל

מכיוון שהפרוטוקול המומלץ לצום המיצים כולל לרוב 3 “ארוחות” מסודרות, שאינן כוללות פחמימות ריקות או רכיבים מזיקים אחרים למיניהם, כגון שומן רווי, התוצאה היא הפחתה משמעותית בכמות הקלורית היומית הממוצעת שאנו רגילים לה ומכאן הדרך להפחתה במשקל מהירה וקלה.

  1. אתחול מחדש לגוף – Restart

פה המקום לומר שגם למי שאינו נופל לאחת הקטגוריות שלעיל כדאי ומומלץ ביותר להתנסות בצום המיצים! הגוף שלנו הוא בעצם סוג של מחשב על, וכל מחשב כידוע – אפילו המשוכלל ביותר, זקוק פה ושם לריסטרט כדי שיוכל לפעול במיטבו. צום המיצים הוא דרך מושלמת להגיע להרגשת קלילות ורעננות חדשה שלא חווינו במשך זמן רב בשל חיי היומיום הלוחצים והלחוצים. חשוב לזכור שצום המיצים משחרר מעבר לרעלים הפיזיים, גם רעלים נפשיים, מה שיקנה לנו סוג של שקט פנימי – או אם תרצו אף התעוררות רוחנית. הלא ידוע שגוף ונפש שלובים זה בזה! וכפי שטען היפוקרטס: “עלינו לחיות בהרמוניה של גוף ונפש.” למרחיקי לכת ולמתקדמים שביננו מומלץ אף לעשות צום מיצים של 24 שעות פעם בשבוע כשהאידיאל הוא להתחיל את הצום ביום א’ לאחר הארוחות המרובות של סוף השבוע – ימים בהם רובנו משחררים קצת את הרסן.

צום מיצים הוא דרך מצוינת לנקות רעלים מהגוף באופן טבעי.

היתרון של צום המיצים מול צום מים

בניגוד לצום מים, ניתן במקביל לצום המיצים, לקיים את שגרת החיים הרגילה שלנו כיוון שהגוף, הודות לרכיבים התזונתיים שהוא מקבל, מלא באנרגיה ואין הרגשת חולשה או עייפות. בנוסף, זמן ההתאוששות לאחר צום המיצים  יהיה קצר יותר וקל יותר. מה שכן מומלץ לאחר הצום לחזור ולאכול בהדרגה כמויות קטנות יותר של אוכל כדי לתת למערכת העיכול זמן התאוששות.

צום מיצים בבית – זה אפשרי

את צום המיצים ניתן בהחלט לקיים גם בבית בלא כל צורך להרחיק ולנסוע. אפשר לצום לבד או בשיתוף אחד מבני המשפחה כדי לשפר את החוויה, כמו שאומרים: “The More the Merrier”. ההמלצה החמה שלי היא להירשם לאחת מסדנאות המיצים המרתקות והמעשירות הקיימות טרם תחילת הצום ולמי שיכול אף לרכוש מסחטת מיצים איכותית שתשפיע על חווית צום המיצים כולו ותקנה למיצים שלנו מרקם צלול ונעים לשתייה. content

מתכוני מיצים מומלצים לניקוי רעלים:

מיץ ירוק ל”ארוחת” הבוקר:

½ ראש חסה

1 כוס עלי תרד

1/2 תפוח ירוק או 4-5 חתיכות אננס (מומלץ ביותר בעונה)

4 עלי סלרי

1 כפית ג’ינג’ר

1 כפית מיץ לימון

מיץ ל”ארוחת” הצהריים:

כוס מי קוקוס  – ההמלצה היא מי קוקוס ישירות מאגוז הקוקוס – לא קנויים

2 כוסות עלי מנגולד

מנגו /אננס /תפוח

כפית של חליטת תה ירוק לבחירה: יסמין, מליסה, לואיזה, קמומיל

1-2 כוס קרח

“מרק” ל”ארוחת” הערב:

2 גזרים

2 סלקים

3 גבעולי סלרי עם העלים

2 תפוחי עץ ירוק

1/2 כפית ג’ינג’ר טרי

כפית מיץ לימון – סחוט ישירות מלימון

כוס פטרוזיליה

לדלל עם כוס מים חמימים

 

מתכונים נוספים:

מיץ ירוק לניקוי רעלים

שייק ירוק לניקוי רעלים

 

הרשמה לסדנת ניקוי רעלים

 

*** התכנים ו/או המאמרים ו/או המידע המתפרסמים באתר ו/או בפרסומים אחרים, אינם מהווים יעוץ רפואי ו/או מקצועי ו/או תחליף לייעוץ כזה ואינם בגדר המלצה או עצה רפואית או חוות דעת רפואית או אבחנה רפואית. כל מטרתם, לספק מידע ו/או העשרה ו/או הרחבת ידע אישי ומומלץ בטרם יישום ו/או עשיית כל שימוש במידע כאמור, לפנות לקבלת ייעוץ אישי ו/או פרטני ע”י בעל מקצוע מומחה (לרבות רופא, תזונאי וכד’) ו/או לערוך בדיקות מקדימות הולמות.

0