המדריך המלא לרכישת מחבת

מחבת נון סטיק קרמית של גרין פן

 

כל מה שחשוב לדעת אודות עולם חומרי הבסיס וחומרי הציפוי מהם עשויים מחבתות.

גם אתם מבולבלים משפע המונחים והמחקרים בתחום? יצאנו לבדוק אחת ולתמיד מה עדיף: מחבת מנירוסטה, טפלון, או מחבת קרמית?

המחבת, במובנים רבים מלכת הכלים, יצאה בשנים האחרונות מארונות המטבח, ובבתים לא מעטים ניתן לראות אותה מוצגת לראווה על ווים או מדפים בשלל צבעיה, ובצדק. היא צריכה להיות בהישג יד כי המתכונים של תבשילים רבים מתחילים בהוראות כמו “טגנו בצל”, או “זירקו את החומרים למחבת לטיגון קל”. והיא כמובן גם מאפשרת הכנה מהירה של מאכלים כמו חביתה, שניצל, שקשוקה, פנקייק, קרפים ועוד.

אבל במקביל לעניין ההולך וגובר בעולם הגסטרונומיה, עלתה בשנים האחרונות גם המודעות לחשיבותו של הבישול הבריא ושל הכלים שבהם מכינים ומאפסנים את המזון. תחקירים בעיתונות אף מזהירים מדי פעם על הסכנות של חומרים שונים הנפלטים בעת הבישול או הטיגון. אלא שריבוי המונחים הטכניים, לצד רשימת הנזקים שהם עלולים לגרום, מצליחים לבלבל כל מי שאינו מהנדס מזון.

אז כדי לעשות סדר, לפחות בתחום המחבתות, הנה רשימת הסוגים העיקריים שלהן. וכמו שקורה בדרך כלל במציאות, יש אמנם מחבתות מומלצות, אך אין מחבת מושלמת. לכל חומר החסרונות והיתרונות שלו, והבחירה צריכה להיעשות בהתאם לשיקולים והדרישות האישיים.

ככלל, בסיס המחבת עשוי ממתכת כלשהי, אולם על מנת לקבל תכונות טובות של אי הידבקות (“נון סטיק”), נדרש לצפות את המחבת. כתוצאה מכך, ניתן לחלק את עולם החומרים מהן עשויות המחבתות לשניים, חומרי הבסיס וחומרי הציפוי.

המדריך לרכישת מחבתות

 

חומרי בסיס

אלומיניום

האלומיניום הוא חומר זול וקל, שאף מפזר את החום בצורה יעילה, וככזה הוא אידאלי לכאורה לשימוש בסירים ומחבתות. אך בעת הבישול יוצר האלומיניום ריאקציה כימית עם המזון, היוצרת מלחי אלומיניום רעילים. מחקרים שונים קשרו את החומרים הללו לבעיות מוטוריות, לפגיעה בראייה ואף לאלצהיימר.

אלומיניום אנודייז

על מנת לשמור על יתרונות החומר ולהימנע מהחסרונות, עוברים חלק מכלי האלומיניום טיפול מיוחד שהופך את שטח המגע שלהם לתחמוצת (Anodized Aluminum) – מדובר בתהליך עיבוד ודחיסה שהופך את האלומיניום לחזק ויציב, למוליך חום מצוין, וחשוב מכך לבטוח לשימוש. תהליך זה מייקר משמעותית את החומר ומכאן גם את המוצר הסופי.

נירוסטה

הנירוסטה, שהיא למעשה פלדת אל-חלד, היא חומר שאינו יוצר תרכובות מסוכנות בעת הבישול. אך מכיוון שהוא אינו נון סטיק, יש צורך להשתמש בשמן כדי לטגן במחבתות מהסוג הזה. בנוסף, יש לבדוק לפני הקנייה שאחוזי הכרום והניקל יהיו גבוהים, מכיוון שהן מגינות מפני חלודה. חשוב גם להקפיד לא לשרוט את הציפוי בעת הניקוי, שכן השריטות עלולות לגרום לפליטת ניקל. היסוד המתכתי הזה אמנם אינו רעיל בכמויות קטנות, אך הוא עלול לגרום לאלרגיות.

 

חומרי ציפוי

מחבתות טפלון / ציפוי טפלון

אולי החומר המוכר ביותר בעולם הציפויים. הטפלון הוא חומר המאפשר טיגון ללא שמן. הוא כל כך נון סטיק, עד שיש שהשוו אליו כמה פוליטיקאים ששום שערוריה אינה נדבקת אליהם. אולם מחקרים שנערכו בשנים האחרונות העלו כי בטמפרטורות גבוהות הטפלון פולט את הכימיקל PFOA (חומצה פרפלואורו-אוקטנואית), שעל פי מחקרים שונים עלול להעלות את הסיכונים להתקפי לב לפגיעה בפוריות ולפגוע בהתפתחות ילדים. חלק מהמחבתות החדשות כבר אינן מכילות PFOA, אולם גם הן פולטות חומרים החשודים כמסוכנים בטמפרטורה מעל 260 מעלות.

ציפוי קרמי

מחבתות קרמיות אינן יוצרות תרכובות עם המזון, הן נון סטיק והציפוי הקרמי שלהן עמיד בטמפרטורות גבוהות ביותר ומאפשר טיגון עם כמת שמן מינמלית. בנוסף, הן מיוצרות מחומרים טבעיים בתהליכים ידידותיים לסביבה.
עוד יתרון של המחבת הקרמית הוא העובדה כי החימום מתבצע גם באמצעות קרינת אינפרה אדום, שמבשלת את המזון לא רק מבחוץ, אלא גם מבפנים. התוצאה היא בישול בריא ואחיד יותר – מה שמשפר את הטעם והמרקם.

מחבת קרמית היא בהחלט מחבת מומלצת, אך גם לה יש חיסרון: הציפוי הקרמי נחשב עמיד מעט פחות, ועל כן מומלץ לוודא שלמחבת שאתם רוכשים יש “אבא”. במקרה של מחבתות גרין פן מדובר בציפוי טרמלון Thermolon™ מיוצר מחומרים טבעיים ובראשם תרכובת של חול טבעי, שאינו כולל כימיקלים רעילים כמו PFOA או PFAS. במהלך תהליך הייצור מותז הציפוי על גבי שטח הפנים של המחבת או הסיר ולא מוצמד אליהן באמצעות דבק (כמקובל בציפויים אחרים) שגם הוא, עשוי לשחרר חומרים רעילים בעת החימום. ציפוי ה-Thermolon™ מוליך חום בצורה מושלמת מפזר את החום באופן אחיד ושומר על טמפרטורת המחבת לאורך זמן. זו הסיבה שהמומחים של GreenPan ממליצים לבשל בחום נמוך עד בינוני ולהינות מחיסכון באנרגיה של גז או חשמל בזמן הבישול.

ולסיום, לא תאמינו כמה קל ונוח לנקות את הכלים – רובם המכריע של כלי הבישול ממותג GreenPan בטוחים לשימוש במדיח כלים ביתי. ולמי שיבחרו בניקוי ידני, הניקיון קל, מהיר ונוח – כאשר המחבת מתקררת ומגיעה לטמפרטורת החדר פשוט לנגבה עם מטלית רכה ומי סבון, אין צורך לשפשף!

ב-GreenPan מתגאים לא רק בכלי בישול בריאים, אלא גם בעיצוב ופונקציונליות. קולקציית הכלים האחרונה יוצרה בטכנולוגיה חדשנית במסגרתה התווספו יהלומים לציפוי ה-Thermolon™ אשר הופכים אותו למתקדם יותר בביצועים, בעמידות ובחוסן. לקולקציית הכלים של GreenPan לחצו כאן.

 

0