מים מזוקקים, בסיסיים – מהם? והאם הם בריאים לשתיה?

מים מזוקקים

מכיוון ששנים רבות אנו עוסקים בנושא המים, זוהי שאלה שנשאלנו רבות על ידי לקוחות החברה. נתחיל בכך, שמטרת המאמר אינה לספק ייעוץ רפואי, אלא לתת ללקוחותינו כמה שיותר מידע מבוסס, על מנת שיוכלו לבצע החלטה מושכלת בעצמם.

קודם כל מהם מים בסיסיים?

מים בסיסיים (אלקליים) הם מים בעלי PH (חומציות) בסיסי. סקלת החומציות נעה בין 0 ל- 14 כאשר PH=7 הינו ניטרלי, ו- PH גדול מ- 7 הוא בסיסי ו- PH  קטן מ- 7 הינו חומצי.  לא ניכנס כאן למשמעות הכימית של המושג בסיסי או חומצי.

האם בריא לשתות מים בסיסיים, ולמה בכלל עולה השאלה הזו?

הסיבה היא פשוטה, האינטרנט. האינטרנט מוצף במאמרים הקוראים לשתיית מים בסיסיים, ונותנים שפע של יתרונות שונים: החל מהבטחה של חיזוק עצמות, ועד ממש מעיין הנעורים, וכמו שידוע לכולם, היכן שיש ביקוש יש גם כסף.

הנה דוגמא משנת 2021, בה נפתחה חקירה של ה- FDA נגד יצרן מים בסיסיים בארה”ב:מים בסיסיים

Real Waterהרשות חקרה מספר מקרים של הפטיטיס לא וירלי במדינת נוואדה, שהמשותף לכולם היה צריכת המים האלו.

דוגמא זו כמובן לא באה להגיד שמים בסיסיים מזיקים לבריאות, אלא דווקא להמחיש שהכותרת מים בסייסיים אינה אוטומטית הופכת את המים לבריאים.

https://www.fda.gov/food/outbreaks-foodborne-illness/investigation-acute-non-viral-hepatitis-illnesses-real-water-brand-alkaline-water-march-2021

נושא נוסף שהרשות האמריקאית לא יכלה להתעלם ממנו הינו הטענות הבלתי מבוססות לגבי התועלות הבריאותיות של מים בסיסיים / מים אלקליים.

בשנת 2014 יצאה אזהרה כנגד טענות כאלו:

https://www.fda.gov.ph/fda-advisory-no-2014-010-a-public-health-warning-against-false-deceptive-and-misleading-claims-and-promotion-ploys-on-alkaline-water-and-oxygenated-water/

בגדול, מה שהאזהרה אומרת הוא שלא ניתן לתת הצהרות כאלו במוצרים ללא יכולת להוכיח אותן בדרך מקובלת.  זה לצערינו לא המצב במאמרים או בסרטונים באינטרנט, שם מתפרסם באופן חופשי מידע מטעה.

לאור הצהרות וטענות כאלו ואחרות, התבצעה סקירה המפורסמת ב- PubMed) מאגר מידע ביבליוגרפי העוסק בתחומי מדעי החיים, מדעי הרפואה והמקצועות הפרא-רפואיים( שמטרתה לסקור הקשרים בין שתיית מים (בסיסיים) לבין סרטן. בסקירה זו, לא הצליחו למצוא קשר בין שתיית מים אלקליים לבין ריפוי סרטן.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27297008/

מצד שני, מחקר משנת 2016 חקר האם מים אלקליים מסייעים להרוייה טובה יותר של הגוף לאחר אימון. הבדיקה התבצעה באמצעות בדיקות דם (נמדדה “צמיגות” הדם), ולכאורה אכן נמצא שמים אלקליים מרווים יותר את הגוף. נראה כי ממצאים אלו מבטיחים, אולם אמינותו של המחקר מוטלת בספק. הבעייתיות במחקר הייתה בכך שהמחקר מומן ע”י חברה המשווקת מים אלקליים, חלק מהחוקרים קיבלו מהחברה תשלום בגין ייעוץ, והבעייתי מכל, דווח שאחד החוקרים קיבל אופציות מנייתיות של החברה.

בהקשר זה הדיאטן המוסמך האמריקאי לוק קורי (דיאטן במאיו קליניק, ודיאטן ראשי של קבוצת ספורט ידועה) טוען שאכן ייתכן שהמינרלים שנוספים למים עשויים לסייע לגוף להשתמש במים, אך ההבדל יהיה זניח, ואין להסתמך על מים אלקליים כמענה להרוויה טובה יותר של הגוף.

נחזור שוב לשאלה, האם מים בסיסיים טובים לבריאותינו? ועכשיו כבר יותר ברור. התנאי הכי חשוב לכך שמים יהיו בריאים, הוא שהם יהיו קודם כל נקיים ממרכיבים שמזיקים לבריאותינו. בימינו, כאשר מקורות המים שלנו כבר אינם מי נחל טהורים, זה כבר מורכב יותר. למרות המאמץ של הרשויות לספק מים נקיים, הם עשויים להכיל מרכיבים מזיקים שונים שלא טוהרו ונוספו למי השתיה מהאדמה, מצנרות ישנות, ואף כתוצאה מאחסון במיכלים כמיכלי פלסטיק נחותים שבתנאי חום פולטים חומרים למי השתיה. המרכיבים יכולים להיות: מתכות כבדות, תוצרי פלסטיק, כלור, חומרי הדברה, ומרכיבים נוספים שהוספו בכוונה, ויש מחלוקת לגבי הנזק מול התועלת שבהם, כשהמוכר שבהם הוא הפלואור.

הבעיה עם שיטות הטיהור החזקות ביותר, שהטובה מכולן היא זיקוק מים (מדד TDS, המודד מוצקים מומסים במים, קרוב ל- 0), ואחריה אוסמוזה הפוכה (מדד TDS מוצקים מומסים במים באיזור 10, שבד”כ עולה כאשר המסננים מתיישנים), היא שהן אינן יודעות להבדיל בין המרכיבים הטובים למרכיבים הרעים, כך מינרלים שעשויים להיות טובים מטוהרים אף הם מן המים.

לכן, אם רוצים מים אלקליים שהם גם טובים לבריאות, חשוב שהם יהיו מים מטוהרים שהוספו להם מינרלים.

לגבי מים בסיסיים, ייתכן שיש מספר מצבים רפואיים שמים כאלו מסייעים להם, ויש גם מצבים רפואיים שבהם צריך להימנע ממים בסיסיים (לא ניכנס לכך במאמר זה, חשוב שכל אדם יבדוק ביחס למצבו הבריאותי), אולם גם מחקרים שנעשו בתחום לקחו אנשים מן השורה, ולא נבדק איך משפיעים המים הבסיסיים ביחס לצריכה גבוהה יותר של מינרלים בתזונה, אלא רק ביחס למים רגילים.

אם מים בסיסיים יכולים להועיל במצבים מסויימים, האם בהכרח משקה חומצי הוא מזיק? בכוונה עשינו פה שימוש במונח משקה ולכן נסביר. רמת חומציות טובה של מים רגילים (שמכילים מינרלים), אינה כמו רמת חומציות רגילה של מים מטוהרים (באוסמוזה הפוכה, או בזיקוק), ואינה כמו רמת PH של מיץ תפוזים או קפה.

חומציות

לדוגמא, במיץ תפוזים – PH באיזור 3.3, כלומר חומצי מאוד. קפה – PH  באיזור 5  על קפה יש מחלוקות לגבי תועלת בריאותית, אבל על מיץ תפוזים’ המכיל ויטמינים חשובים לבריאותינו, אין כל סייג בריאותי הנובע מרמת ה- PH, אלא רק מתכולת סוכר גבוהה ביחס לכמות הסיבים.

לעיתים מסתכלים על זה מכיוון חומציות הדם. אומרים שאם חומציות הדם היא בסיסית, הרי שדרושים לנו מים בסיסיים, וזה לא נכון. הגוף יודע לאזן לבד את רמת חומציות הדם. שתיית מים בסיסיים לא תשפיע על חומציות הדם. מעבר לכך, יש איברים בגוף שבהם דווקא יש חשיבות לחומציות, לדוגמא, הקיבה, ששם הסביבה נדרשת להיות דווקא חומצית!

מהי המסקנה שאנו חוזרים אליה? מה שמשנה הוא ההרכב הכימי! גם במים בסיסיים מה שעשוי לסייע הוא לא הבסיסיות אלא המינרלים שנמצאים במים, ונרחיב על כך בהמשך.

ניקח לדוגמא מים מזוקקים, או אוסמוזה הפוכה, שהם קצת חומציים בגלל התמוססות של פחמן דו חמצני במים. נחזור לכלל הראשי הקובע: ההרכב הכימי. בציבור הכללי נפוצה הדעה שפחמן דו חמצני מזיק לנו, כי עובדה שהוא נפלט בתהליך הנשימה, מה שרבים לא יודעים הוא שהגוף חייב פחמן דו חמצני לתהליכים רבים בגוף, והוא מאזן בכל עת את הכמות הנפלטת מול הכמות הנצרכת, הכמות שיש במים היא מזערית, וממילא נמצאת באוויר שאנו נושמים, כך שהיא חסרת השפעה לחלוטין, וברור שאלו מים טהורים וטובים לשתייה.

מים מזוקקים
זיקוק מים

עד כמה המינרלים במים בסיסיים באמת חשובים לנו?

ובכן, הנה התשובה שעשויה להפתיע. הוספת מינרלים למים, הרבה פחות יעילה מצריכה שלהם במזון צמחי, לא רק בגלל הכמות, אלא בגלל היותם מינרלים לא אורגניים. קיימים שני סוגי מינרלים. אורגניים ולא אורגניים. מרבית המינרלים האורגניים מגיעים ממזון צמחי. הצמח ממיר את המינרלים הלא אורגניים (שהוא מקבל מהאדמה) לתצורה אורגנית, שהיא זמינה ומתאימה לספיגה בגוף. מינרלים לא אורגניים (כאלו הנוספים למזון או למים האמצעות תוספים) נספגים פחות טוב בגוף, ואף יכולים להצטבר ולעשות נזקים שונים. לכן, בהקשר הוספת מינרלים למים, בהכרח ההמלצה אינה כמה שיותר, יותר טוב. זו גם הסיבה שרבים שותים מים מזוקקים כפי שהם, בתור חומר גלם מעולה לגוף שלנו, ואת המינרלים צורכים בתצורתם האורגנית ממזון.

קראתי את המאמר עד כה ואני עדיין רוצה להוסיף מינרלים. מה מומלץ?

ראשית כל יש לוודא שאין מחלה קיימת שבגללה לא רצוי להוסיף מינרלים (כגון מחלות כליות), ואם כבר מוסיפים אנו ממליצים שלא לרכוש מטהר מים הכולל מינרליזטור, כי אז תקבלו מינרלים לא אורגניים, כאלו שהספיגה שלהם נמוכה, והיעילות מוטלת בספק במקום זאת,  אנו ממליצים לרכוש תוסף מינרלים המאפשר ספיגה טובה כגון מינרלים מיוננים, ולהוסיפם למים לאחר תהליך הזיקוק / טיהור.  הספיגה שלהם טובה יותר, ויתרון בולט נוסף ביחס למכשיר עם מינרליזטור, הוא שיש סבירות גבוהה הרבה יותר שיש להם רישוי של תוסף מזון.  המלצה אחרונה בהקשר זה: הקפידו על תזונה איכותית לקבלת מינרלים חיוניים לגוף.

סיכום קצר

רמת הטיהור של המים היא הפרמטר החשוב ביותר לבריאות. רמת החומציות הנורמלית שונה בין מים מסוגים שונים ומשקאות מסוגים שונים. ישנם רבים הטוענים שמים מזוקקים מעולים להזנה טובה של הגוף, ולפינוי רעלים החוצה.מהגוף קיים הבדל מהותי בין מינרלים אורגניים ללא אורגניים. מטהר מים עם מינרליזטור מוסיף בד”כ מינרלים לא אורגנייים, ולכן יעילותו בהיבט המינרלי מוטלת בספק.. אם מוסיפים מינרלים, יש לבחון זאת מול מצב בריאותי, ולהשתמש בתוסף תזונה (הכולל הליכי רישוי לתוסף תזונה, כגון GMP) של מינרלים במצב כימי המאפשר ספיגה טובה בגוף. בכל מקרה מומלף כמובן להתייעץ עם איש מקצוע.

וכרגיל, אם יש שאלות, או הערות על מה שקראתם, מוזמנים לפנות אלינו, ונשמח לסייע.

לקריאה נוספת:

מאמר מתוך המגזין business insider:

https://www.businessinsider.com/guides/health/diet-nutrition/alkaline-water-benefits

ויקיפדיה: מקורות למינרלים לתזונה

https://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_(nutrient)

 

 

 

 

 

 

0