חומרי ניקוי טבעיים

מאת: עינב בורשטיין – יועצת ומנחה לרפואה טבעית

האם נקי זה בהכרח בריא? ומה היתרון בחומרי ניקוי טבעיים?

תתפלאו לדעת שלא! ואולי אפילו להיפך…

ומה שיפתיע אתכם עוד יותר זו העובדה שככל שהבית מריח לנו נקי יותר, כך מוצרי הניקיון שאנחנו משתמשים בריאים פחות.

ומדוע?

כי ברגע שאנו משתמשים בחומרי ניקוי לבית שאינם טבעיים, ככל שאנו מריחים את הריחות של אותם המוצרים בצורה חזקה יותר כך זה אומר שיותר חלקיקים ורעלים שאותם מוצרים מכילים חודרים לעורנו, חודרים אלינו דרך האף והפה למערכת הנשימה ומשם ולכל הגוף כולו וגורמים לנו לבעיות בריאותיות, מהקלות יותר ועד לחמורות, כגון: אסטמה, זיהומים, מיגרנות ועוד.

מסתבר שניקיון אקולוגי זה הרבה מעבר לסיסמה – זו בריאות! וכשאנחנו מנקים את הבית על בסיס קבוע, בתדירות יומית או אפילו שבועית, ההמלצה הגורפת היא שכדאי מאוד לעבור לחומרי ניקוי טבעיים.

אז מה מסתתר בחומרי הניקיון שאנחנו מכניסים הביתה?

ועל זה נאמר “קצרה היריעה מלהכיל” ובכל זאת נציג לכם כמה מהכימיקלים המסוכנים, וכן, אל תטעו הם אכן מסוכנים  – והרי לא בכדי ישנן תוויות אזהרה על אותם חומרי ניקוי שמכילים אותם  ⚠️– והנה כמה מהכימיקלים הנפוצים:

1. S.L.E.S – Sodium laureth sulfate: זהו דטרגנט, חומר או תערובת של חומרים המשמשים לניקוי והמסת שומנים, המצוי, שימו לב! כמעט בכל הסבונים הנוזליים לידיים – אל סבון, במשחות שיניים ובכ– 90% ממוצרי השמפו המסחריים. S.L.E.S הוא לרוב הראשון ברשימת המרכיבים וכמו במרכיבי המזון, המשמעות היא שהוא נמצא בריכוז גבוה מאוד לעומת שאר הרכיבים (זה תמיד בסדר יורד – מהריכוז הגבוה ביותר לנמוך ביותר).

מאמר שפורסם ב- 2021 על ידי המחלקה לזואולוגיה של אוניברסיטת בורדוואן בהודו מצא כי חשיפה של תולעים מסוג אוליגוצ’אט לחומר הנ”ל לזמן ממושך של 96 שעות גרמה לרעילות חריפה עד כדי עקה חמצונית חמורה. עקה חמצונית (Oxidative Stress) זהו מצב בו האיזון בגוף בין הרדיקליים החופשיים לנוגדי החמצון מופר לטובת הרדיקליים ומשכך מבנה התא ותפקודו ניזוקים. השאלה  האם חשיפה לחומר הנ”ל בריכוזים הנמצאים במוצרי הניקיון שלנו רעילה ואף חשודה כמסרטנת, אמנם נותרה שנויה במחלוקת בעולם המחקר, אך, מה שכן, לא נותרה במחלוקת העובדה שהחומר הנ”ל גורם לייבוש וגירוי של העור.

אז למה משתמשים בו תשאלו? כיוון שהוא חומר זמין וזול  מאוד ובמילים אחרות: אינטרס כלכלי.

למי שמעוניין להרחיב ⬇️

מצ”ב לינק למחקר של התולעים :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33556537/#affiliation-3

ומצ”ב לינק למחקר שבודקת את גירוי העור:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12641575/

2. פתלאטים – Phthalates: שם כולל לקבוצה של תרכובות כימיות מעשי אדם שפותחו לשימוש תעשיית הפלסטיק – הם אלה שבעצם מקנים לפלסטיק את גמישותו. איפה נמצא אותם? בין היתר באריזות של מוצרי טיפוח, מוצרי מזון ותרופות וכן בקבוקים של חומרי ניקוי, כגון מטהרי אוויר, סבוני כלים ואפילו ניירות טואלט למיניהם. הבעיה הגדולה, מעבר לרעילות של אותם כימיקלים, היא שפתלאטים משתחררים לסביבה יחסית בקלות וזאת כיוון שהקשר הכימי בינם לבין הפלסטיק אינו עמיד, במיוחד כאשר מדובר במוצרי פלסטיק ישנים ו/ואו שבורים. 

ומה נגלה כשנפנה למדע? מספר לא מבוטל של מחקרים מצאו קשר בין הפתלאטים לבין פגיעה בבריאות שלנו. דוגמה לכך היא מחקר משנת- 2004 אשר בו נמצא קשר בין רמת הפתלאטים בבתים, לאלרגיה ואסטמה של ילדים.

לינק למחקר: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15471731/ 

מחקר נוסף משנת 2010 מצא קשר בין פתלאט ספציפי במוצרי טיפוח לבין סרטן השד בקרב נשים מקסיקניות.

לינק למחקר: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20368132/

3. בוטוקסיאתנול 2 (2-Butoxyethanol) – החומר הזה למשל הוא לרוב הרכיב המרכזי בחומר ניקוי החלונות – החומר הכחול המוכר והאהוב על כולנו, כשהוא עלול להופיע גם בנוזלי ניקוי כלליים יותר. ומה הבעיה בחומר הנ”ל? ושוב- מעבר לרעילות הידועה? הפעם הבעיה היא שהיצרנים, מסיבה שאינה ברורה, החליטו להשמיט את שמו מן הרכיבים בחלק מחומרי הניקוי, אך החדשות הטובות הן שככל הנראה לא יהיה קשה מאוד לזהותו לפי חוש הריח המפותח שלנו. ומה הסכנות הספציפיות בשאיפת בוטוקסיאתנול? כאבי גרון, פגיעה בריאות, בכבד ובכליות.

4. נתרן תת כלורי – Sodium hypochlorite – אח אח כמה שאנחנו אוהבים את המלבין עם הריח העוצמתי, זה שמשמש אותנו בכל דבר כמעט. כבר ניחשתם? כן כן. מדובר באקונומיקה… אין ספק שהאקונומיקה היא הכוכבת של מוצרי ניקיון, זו המככבת בכל בית בישראל.  היא קוטלת ומשמידה חיידקים, פטריות, נגיפים וטפילים ומפרקת כל דבר הניצב בדרכה. אבל מה תאמרו אם תדעו שהיא מסוגלת לפרק ולהשמיד גם רקמה אנושית?! וכיצד? הנתרן התת כלורי, זה המצוי בכמויות מופרזות מדי באקונומיקה (3-6 אחוזים) נמצא כמסוכן לגוף ולבריאות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך כשהוא גורם לשלל תופעות, בין היתר,  ערפול בראיה, הפרעות נשימה, צריבה של העור ועד לכוויות של ממש.

גם את הנתרן התת כלורי בדקו מחקרית והנה לפניכם הממצאים:

במחקר שפורסם בשנת 2011 , בו נבדקה השפעתם של כימיקלים ביתיים על חמש רקמות אנושיות ובהן – עצמות, שיניים, שיער, ציפורניים ועור/שריר/שומן, נמצא כי ריכוז של 5 אחוזים מהחומר הלבין שיניים, שינה את המראה והמבנה של השיער, הציפורניים והבשר בצורה כזו או אחרת.

לינק למחקר:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21447075/

5. כלור (Chlorine) – כלור הוא החומר המצוי במוצרי ניקוי האסלות ונחשב רעיל ומסוכן.  וכמו האקונומיקה הוא עלול לפגוע בעיקר מערכת הנשימה שלנו. בנוסף הכלור נמצא כמשבש את תפקודה של בלוטת התריס שלנו  – מה שמוביל לבעיות רבות וקשות, בין היתר באיזון ההורמונלי בגוף.

ואם עד כה עדיין לא גמלה בליבכם ההחלטה לעבור לחומרי ניקוי ירוקים, ויפה שעה אחת קודמת, נסיים במסקנה של מחקר ממאי 2018 הנעשה באוניברסיטת ברגן בנורבגיה והיא: קיים קשר בין ניקיון באמצעות חומרים כימיים לבין ירידה בתפקודי ריאות וחסימה בדרכי הנשימה לטווח הארוך. 

לינק למחקר:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29451393/

אז מה הפתרון שלנו? נכון מאוד! לעבור לחומרי ניקוי ירוקים.

חומרי ניקוי טבעיים שאינם פוגעים בנו ובסביבה, כמו למשל, סבון ידיים אקולוגי, אבקות הלבנה אקולוגיות לכביסה, מגב ריצפה בשילוב מטליות מיקרופייבר לשימוש רב פעמי שמנקות בצורה פנטסטית גם מבלי לטבול אותן בחומרי ניקוי כימיים להמסת הלכלוך – כיצד הן עושות זאת? הודות לסוג הסיבים שבהן. סיבים  מפוצלים וקטנים המסוגלים לאסוף את הלכלוך ולא לפזר אותו על המשטח כפי שעושות מטליות רגילות מסורתיות עשויות כותנה.

ולמי מאתנו שקצת כבד בכיס אל דאגה, ניתן גם ניתן להכין חומרי ניקוי אקולוגיים בבית, לא פחות מוצלחים מאלה הקנויים.

עשו זאת בעצמכם  – איך להכין חומרי ניקוי טבעיים?

אז כדי להכין חומרי ניקוי ביתיים כל שנדרש הוא 3 מרכיבים סה”כ ואתם מסודרים 😊: חומץ, מלח אנגלי/מלח לימון, וסודה לשתייה. שיטוט קל ברשת יוביל אתכם לעשרות מתכונים ירוקים, בריאים ואקולוגיים המשלבים את המרכיבים הללו ו/או יוסיפו עליהם לגיוון ריחות ומרקמים.

קבלו מאתנו 3 “מתכונים” מוצלחים במיוחד, כמו שאומרים “נסו את זה בבית”:

חומר לניקוי רצפות:

דלי מים מלא

1/4 כוס חומץ

10 טיפות שמן אתרי שאתם אוהבים: אקליפטוס לימוני, מנטה.

 

מרכך כביסה:

4 כוסות חומץ רגיל.

כף אבקת סודה לשתייה.

10 טיפות שמן אתרי שאתם אוהבים: לבנדר זו בחירה מצוינת.

לערבב הכל ולאחסן בצנצנת זכוכית.

 

חומר ניקוי חלונות ומראות:

ניירות עיתון בכמות נדיבה

רבע דלי מלא במים

2 -3 כוסות חומץ

0