איך מכינים קמח ללא גלוטן

תבניות סיליקון לאפיה

מאת: עינב בורשטיין – יועצת ומנחה לרפואה טבעית

כשאנחנו מדברים על קמח אי אפשר שלא להיזכר באחד המשפטים המפורסמים שנטבעו בהיסטוריה, הלא הוא: “אם אין להם לחם, שיאכלו עוגות” –  הרי לחם ועוגה כידוע עשויים (ברובם) מקמח – אפשר להגיד בביטחון מלא שלחם הוא “ה” מוצר המופק מקמח. ואם נשים לרגע בצד את התשובה הלא פתורה האם אותו משפט מקומם פוליטית נאמר על ידי מארי אנטואנט מלכתו של לואי ה-16 או מריה תרזה הספרדייה, מלכתו של לואי ה-14, נבין שהיום זו לגמרי לא הבעיה שלנו. לא רמת העוני ששררה באותה התקופה, ולא המחסור בלחם. ההיפך הוא הנכון, מדפי החנויות עמוסים בלחמים מכל סוג ומכל טוב, החל מלחם רגיל המופק מדגן החיטה הפופולרי, וכלה בלחם נטול גלוטן- לחם התירס למשל או אף לחם נטול פחמימות שמתאים ונצרך על ידי נאמני שיטת הפליאו– לחם הטחינה. ואמנם, בעיות מסוימות באו על פתרונן, אך עם הזמן צצו ועלו בעיות חדשות שאת ההשלכות שלהן כדאי מאוד לקחת ברצינות, ומיד נבין מדוע.

אחת הבעיות המטרידות כיום היא שאנחנו לא באמת יודעים מה מכניסים לנו לאוכל המעובד שנמכר בשווקים, ובין היתר לאותם הלחמים המגוונים שנמצאים על המדף. זאת על אף ולמרות תוויות המזון להם מחויבים היצרנים על פי חוק – שהן בעצם “תעודת הזהות” של המוצר. אז בואו נבחן לרגע את נושא הלחם – ה-מוצר העיקרי המופק מהקמח!

“לחם עבודה” או יותר נכון עבודה בעיניים ?!

היום, גם אלה שאינם נמנים על קבוצת שוחרי הבריאות ואיכות החיים, מבינים שקמח לבן זה בעצם סוכר בתחפושת ולכן הדרישות הן כיום ללחמים מלאים, משמע לחמים הנאפים מקמחים מלאים המכילים את כל חלקי הדגן. לדאבוננו הסיכוי שנצליח לקבל לחם בריא, חסר תוספים מזיקים למיניהם, שאכן עשוי מקמח מלא הוא כנראה קטן מאוד, בייחוד אם אנו לא צרכני חנויות טבע, שגם שם לא תמיד נמצא את מבוקשנו.

מה הסיבה לכך? שימו לב להסבר הבא:

על פי מכון התקנים הישראלי קמח מלא לא באמת חייב להיות מלא! אלא הוא יכול להכיל רק 90% מנפח הגרעין, ואל תתבלבלו – זה בהחלט לא אומר ש- 90% מהקמח הוא מלא ו- 10% הוא לבן. אלא זה אומר שניתן להפריד מגרעין הדגן 10% מהרכיבים שלו. וכדי להבין את המשמעות של העניין נכיר את חלקי הדגן – כפי שנאמר “על שלושה מרכיבים עומד גרעין הדגן”: נבט, סובין ואנדוספרם. להזכירכם הגרעין כולל בראש ובראשונה נבט – זהו החלק המזין ביותר. נבט הדגן הוא בעצם החלק החי או אם תרצו ה”עובר” של הגרעין, אשר ממנו מתחיל תהליך החיים של צמח הדגן הבא. הנבט אמנם מהווה חלק מזערי מהגרעין, כ-1%-3% ממשקלו בלבד, אך מכיל ערכים תזונתיים חשובים ביותר: מגנזיום, ברזל, אבץ, ויטמינים מקבוצת B (B1,B2,B3), חומצות אמינו (חלבון) ומעט שומן. החלק השני הוא הסובין – קליפת הגרעין המזינה גם כן, בהיותה עשירה בסיבים ומגנה על הגרעין. ולבסוף החלק השלישי המרכיב את הגרעין הוא האנדוספרם או במילים אחרות מעין מחסן מזון של הגרעין. האנדוספרם הוא החלק הגדול ביותר של הגרעין, אך החלק הכי פחות מזין וכמעט כולו עמילן – מולקולת ענק המורכבת מיחידות של גלוקוז (סוכר). ואם נחזור לרגע לתקן המדבר על הלחם המשמעות של התקן היא שניתן לוותר על הנבט ועל חלק נכבד של הקליפה/הסובין ומה שמתקבל מכל העניין הזה זה קמח שהרבה יותר קרוב לקמח לבן מבחינה בריאותית שכן הוא כולל כמעט רק את האנדוספרם – סוכר.

בנוסף לכך, על פי התקן הישראלי לחם מלא הינו לחם שהדגנים המלאים שבו צריכים להוות לפחות 80% מסה”כ הקמחים. נשמע בסדר נכון? אז זהו שלא ממש, עכשיו תיקחו את התקן של ה- 90% של הקמח המלא ושוב מה שתקבלו זה לחם שהרבה יותר קרוב ללחם לבן נטול ערכים תזונתיים.

הבעיה השנייה שנוגעת גם היא ללחם – האקוטית יותר, היא שבאותם לחמים, חלות ופיתות נמצא לרוב סוכר שאינו בתחפושת כלל וכלל. סוכר פשוטו כמשמעו. היום, לצערנו הרב, הסוכר מוצא את דרכו כמעט לכל מזון מעובד הנמכר ברשתות, ובכל הנוגע לנזקי הסוכר קצרה היריעה מלהכילם. רק כדי לסבר את האוזן, על פי נתוני האגודה הישראלית לסוכרת שפורסמו בשנת 2010 אחד מכל שלושה ילדים יפתח סוכרת במהלך חייו, כמו כן על פי נתוני משרד הבריאות בישראל, מחלת הסוכרת בשנת 2015 הייתה סיבת המוות מספר 3 בגברים ובנשים. האדם הסביר יודע שכשהוא מתענג על ממתק, על קוביית שוקולד הוא צורך סוכר – זוהי הבחירה שלו לאותו הרגע, אך אותו אדם אינו יודע, במיוחד אם אינו רגיל לקרוא את תוויות המזון, שאף בלחם שהוא קונה מתחבא לו סוכר – או כפי שמכנים אותו הסם הלבן.

הבעיה השלישית שנדבר עליה היא בעיה שאינה קשורה דווקא רק ללחם ומרכיביו אלא לכל מוצרי המזון המעובדים, או שאינם מעובדים, באשר הם, הכוללים את חלבון הגלוטן. זוהי כמובן סוגיית הרגישות לגלוטן –  הרי היא מחלת הצליאק, אשר לפי הערכות קיימת ב- 1%-3% מהאוכלוסייה. בעיה זו תפסה תאוצה והתרחבה בחמישים השנים האחרונות, וליתר דיוק הכפילה עצמה פי 5 בשנים אלה. גלוטן זהו החלבון המצוי בארבעה מהדגנים – חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל וכן מוצריהם. מעבר לכך אנשים הלוקים במחלת הצליאק, נמנעים לרוב לרכוש קמחים גם מדגנים אחרים, בשל סכנת ההתערבבות בהליך הפקתם עם דגנים שכן מכילים גלוטן, אלא אם כתוב מפורשות שאותם קמחים הופקו בסביבה סטרילית ולא באו במגע עם גלוטן. צליאק היא למעשה מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון של הגוף תוקפת את התאים הבריאים בעקבות חשיפתם לגלוטן. המחלה/הרגישות יכולה להיות קלה יותר ולגרום לכאבי בטן נסבלים, ובמקרה הרע יכולה להיות קשה מנשוא ולהסתיים באשפוז.

אמנם, בכל הנוגע לצליאק, מחקרים של השנים האחרונות מצאו גורם סיכון גנטי או אף קשר בין לידות קיסריות להתלקחות המחלה בקרב ילדים, אך אין חולק כי אחד הגורמים העיקריים להתפשטות המחלה היא  הצריכה המופרזת של דגן החיטה בעולם המערבי. על מנת להבין את השתלשלות אירועי דגן החיטה נחזור מעט אחורה בזמן לתחילת שנות השמונים וליתר דיוק לשנת 1982. בשנה זו חברו יחדיו גופים בעלי השפעה בארה”ב (איגוד הלב האמריקני, איגוד הרפואה האמריקני ומשרד החקלאות של ארה”ב), ופעלו להורדת כמות השומן והכולסטרול הנצרכת, וזאת על מנת לנסות ולהפחית את מחלות הלב, מה שלא צלח. אותה מגמה שהחלה בארה”ב, ופשטה באופן טבעי לשאר העולם המערבי, הביאה לעליה ניכרת בכמות צריכת הפחמימות – שרובן פחמימות ריקות שאינן מכילות דגנים מלאים. התפריט עליו התבססה רוב אוכלוסיית העולם המערבי הפך לתפריט עתיר במוצרי חיטה, השכם מהלחם של הבוקר, כלה בפסטה של ארוחת הצהריים ועד לקינוח של הערב –  ועל כן קיבלנו תפריט עשיר מדי בחלבון הגלוטן.

נשאלת השאלה מדוע החיטה, שנחשבה בעבר לדגן בריא שהשתמשו בו מקדמת דנא, הפכה אצל חולי הצליאק לאויב שתוקף את הגוף? ובכן, הסיבה לכך היא שהחיטה של היום היא אינה אותה חיטה בה השתמשו אבות אבותינו לאפות את לחמם. החיטה של היום היא חיטה בריאה הרבה פחות עקב היותה חיטה מהונדסת גנטית, משמע חיטה שעברה הכלאות ושינויים גנטיים על מנת להגדיל את היבול ולחסוך בהוצאות. המסקנה היא שגם למי מאיתנו שלא סובל מרגישות לגלוטן (או עדיין לא סובל), כדאי ורצוי להמעיט במוצרי החיטה ולגוון במוצרים המבוססים על דגנים אחרים הרווים ברכיבים תזונתיים כגון: כוסמת, אורז, דוחן, טף, תירס וכו’. עובדה חשובה שכדאי להכיר היא כי במקומות בעולם כדוגמת המזרח הרחוק, בהם צריכת החיטה נמוכה משמעותית והדגן הנצרך ביותר הוא אורז, שם כמעט ולא נמצא את מחלת הצליאק.

הבעיה הרביעית בתזונה המערבית כיום – מחסור בסיבים תזונתיים!

התזונה המערבית דלה בסיבים תזונתיים – זוהי עובדה שקשה מאוד לחלוק עליה. אם פעם בני האדם צרכו בין 100-300 גרם סיבים תזונתיים בממוצע ליום, היום אנו צורכים במקרה הטוב 12 גרם בלבד!!!

סיבים תזונתיים הם רב סוכריים המצויים בפחמימות מלאות, בפירות, בירקות ובקטניות. הסיבים אינם מתפרקים ומתעכלים במערכת העיכול שלנו, אלה במעי הגס במידה מועטה על ידי חיידקים, ומכאן שאינם מוסיפים לנו קלוריות. לסיבים התזונתיים תפקיד חשוב ביותר בכל הנוגע למערכת העיכול שלנו ולגופנו, בין היתר: זירוז הליך התרוקנות המעיים, שחרור עצירות, ספיחת נוזלים המביאה להרגשת שובע לאורך זמן, ומשכך תורמים לשמירה על משקל תקין, הפחתת רמת כולסטרול, הורדת רמת הסוכר בדם ואף הפחתת הסיכון למחלות לב, מחלת הסוכרת וסרטן המעי הגס.

לסיבים התזונתיים כפי שראינו תרומה ניכרת לבריאות שלנו, כה ניכרת עד כי ארגון המזון והחקלאות של האו”ם (FAO)  הכריז בשנת 2016 על ‘שנת הקטניות הבינלאומית’ על מנת לעודד הגברת צריכת קטניות אשר ידועות כמכילות כמות רבה מאוד של סיבים תזונתיים. 100 גרם של עדשים כתומות למשל מכילות 12.2 גרם סיבים תזונתיים, כפול מכמות הסיבים התזונתיים שמכילה החיטה (6.4 גרם) ופי כמה וכמה יותר מכמות הסיבים שמכיל תפוח עץ עם קליפתו (2.4 גרם).

מעבר להיותן עשירות בסיבים תזונתיים, הקטניות נחשבות לפצצות בריאות בשל היותן מלאות ברכיבים תזונתיים קריטיים לגופנו: חלבון, ברזל, אבץ,  אשלגן, סידן, פיטוכימיקלים (נוגדי חמצון עוצמתיים מהצומח), ויטמינים כגון חומצה פולית ועוד. הקטניות הוכחו בשנים האחרונות כמונעות מחלות לב וכלי דם, מונעות מחלת סוכרת ואף נמנות הן על רשימת “המזונות שנלחמים בסרטן” של המכון האמריקאי לחקר המחלה. ואם בקטניות עסקינן – קטניה לשלל סגולותיה שניתן לקרוא עליהן בהרחבה ברשת נחשבת למקור צמחי מצוין לסידן ואף לחלבון. הסויה מככבת בהנחיות התזונה למשל של משרד הבריאות האמריקני לשנים 2015-2020 אשר פורסמו בינואר 2016, שם נכתב כי ההמלצה היא להרבות באכילת סויה אף על פני מזונות מן החי בשל החלבון האיכותי המצוי בה. מי שרוצה להרחיב מוזמן לקישור הבא:
https://www.dietaryguidelines.gov/about-dietary-guidelines/previous-editions/2015-dietary-guidelines.

ובכן, מה הוא הפיתרון לאותן בעיות שמנינו עד כה? שימו לב חברים, הכנת קמח בטחינה ביתית!

הכנת הקמח בטחינה הביתית מומלצת בייחוד, אך לא רק, לכל נגמלי הסוכר והגלוטן למיניהם – זה אפשרי, זה לא דורש יותר מדי עבודה, והתרומה לבריאות שלנו בהחלט שווה את זה. היתרון הגדול בזה הוא שאפשר להכין כל קמח שנרצה בהתאם לצרכינו ובהתאם להשקפותינו התזונתיות – קמח כוסמין (זה יכול להיות למשל קמח כוסמין לבן בחלקו מעורבב עם קמח כוסמין מלא), קמח חיטה, קמח כוסמת וקמח קינואה. הקינואה, אשר זכתה לכינוי “אם הדגן” על ידי בני האינקה באמריקה הדרומית, בניגוד למה שחשבנו עד היום היא כלל אינה דגן, אלא סוג של צמח דרום אמריקאי שמתנהג כמו דגן בבישול. הקינואה נטולת הגלוטן, קלה מאוד לעיכול ולכן מומלצת לילדים ולצליאקים ובעלת רכיבים תזונתיים עשירים להפליא: סידן, מגנזיום, אשלגן ברזל ויטמינים מקבוצת B  ומכילה חלבון מלא –  משמע את כל חומצות האמינו שהגוף צריך ואינו יכול לייצר בעצמו.

אילו סוגי קמחים נוספים ניתן להכין? מומלץ ורצוי להכין קמחים לא רק מדגנים אלא גם מקטניות וזאת כדי להגביר את צריכת הסיבים ולשפר משמעותית את בריאותנו. קמחים כדוגמת קמח העדשים וקמח החומוס נטולי הגלוטן שניתן להכין מהם תערובות טעימות להפליא ל”חביתת חומוס” או חביתת עדשים או חביתה מעורבת– זהו פתרון מצוין לכל הטבעוניים שביננו או אף לאלה שמעוניינים להפחית מזונות מן החי. לאחר שנכין את אותם הקמחים השמים הם הגבול מבחינת האפשרויות, בין אם נרצה להכין קרקרים בריאים וטעימים ועד לפשטידות מעט מורכבות יותר. הן בקמח העדשים והן בקמח החומוס כמות גבוהה של סיבים תזונתיים וחלבון ולכן מומלצים, בין היתר, כמסייעים בירידה במשקל ובהפחתת כולסטרול. כמו כן שני הקמחים הללו עשירים בברזל ולכן מצוינים לסיוע בטיפול באנמיה עקב חוסר ברזל.

הכנת קמחים מלאים

בני כמה הייתם כשגיליתם שאת צמד המילים “נטול גלוטן” אפשר לקרוא גם משמאל לימין?

הנה לפניכם רשימה של קמחים נוספים נטולי גלוטן שיאפשרו לכם לוותר על קמח החיטה בקלות:

קמח תירס – כשמו כן הוא – מופק מגרעיני התירס הצהבהבים והטעימים. הקמח עשיר במגנזיום, אשלגן וסלניום. הוא אינו מכיל שומן טרנס ואף מכיל… חלבון! הקמח עשיר בסיבים תזונתיים, בייחוד עמילאזה, תאית וליגנין אשר נספגים בצורה אפקטיבית בגוף ולכן מסייעים להליך העיכול, לתפקוד תקין של המעי ולהתרבות החיידקים הטובים בו. כמו כן בשל תכולת הסיבים הגבוהה ולתחושת השובע לאורך זמן לאחר אכילת מאכלים המבוססים על קמח תירס הקמח מסייע לירידה במשקל. הודות לטעמם המתקתק של הגרגירים זהו קמח מצוין לעוגות, לחמים ואף פשטידות שהילדים זוללים.

קמח כוסמת – אחד הקמחים הבריאים והנוחים לעבודה במטבח. הקמח מכיל חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף, בייחוד את חומצות האמינו: ליזין, תראונין טריפטופן. בנוסף הקמח עשיר באבץ, ברזל, סלניום וכן מכיל כמות נכבדת של חלבון (ניתן למצוא כ- 13 גרם חלבון ב- 100 גרם זרעי כוסמת). הקמח עשיר גם במגנזיום ולכן מומלץ מאוד להורדת לחץ דם בשל פעולת הרפיית השרירים לה תורם המגנזיום. הכוסמת דלה בשומן ובקלוריות (בייחוד ביחס לחיטה למשל) ולכן מומלצת לחולי סוכרת ומסייעת להורדה במשקל. קמח הכוסמת אף מכיל נוגדי חמצון כה עוצמתיים אשר נחקרו והוכחו כנוגדי סרטן, בדגש על סרטן השד. קמח הכוסמת מצוין לפנקייקים ועוד יותר לטורטיות עסיסיות וטעימות.

קמח אורז –כוכב המזרח! עשיר בוויטמיני B, סיבים תזונתיים וחלבון. בשל התכולה הגבוהה של ויטמיני B קמח האורז ידוע כמסייע להפחתת לחץ ובשל כך תורם לשמירה על בריאות העור והנראות שלו. כידוע, סטרס משפיע על גופנו בכלל ועל העור שלנו בפרט, סטרס עלול להוביל לפצעים ופגמים בעור. לוויטמיני B תפקיד חיוני ביצירת תאים אשר מחסור בהם עלול להוביל אף למחלות של העור, קשקשת למשל.

היתרון של קמח האורז הוא שניתן לערבב אותו ולשלבו עם כל קמח שתבחרו ולכן מתאים למגוון של עשייה מאטריות נהדרות למרקים או אף בפני עצמן ועד לפנקייקים ולחמים.

קמח שקדים – אחרון חביב בהחלט לרשימתנו ואחד הקמחים המומלצים ביותר! זאת בשל שלל הערכים התזונתיים המצויים בו: ברזל, ויטמינים מקובצה B כגון חומצה פולית, ניאצין, מגנזיום החשוב למערכת השרירים שלנו, חומצות אמינו (חלבון), מינרלים החשובים לעצמות שלנו כגון סידן, זרחן, אבץ ואשלגן, נוגדי חמצון עוצמתיים וביניהם ויטמין E.  כ- ¼ כוס קמח שקדים מכילה כ- 40 אחוזים מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין E וכן בכוס קמח יש כמעט את אותה כמות הסידן המצוי בכוס חלב. קמח השקדים נטול סוכרים ובעל תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים ושומן בלתי רווי (“השומן הבריא” לגוף) המשפר את תגובת הגוף לאינסולין ולכן מומלץ מאוד לחולי סוכרת או אנשים טרום סוכרתיים. כמו כן קמח השקדים מסייע להורדת כולסטרול ולחץ דם. בשל הטעם האגוזי של הקמח ניתן להכין ממנו מגוון רחב מאוד של מאכלים, החל ממאכלים מתוקים (עוגות, פנקייקים, עוגיות), פיצה, מאפינס מלוחים ועד לציפוי ל…תתפלאו, ציפוי לשניצל או חזה עוף המחליף את פירורי הלחם.

אפיה ביתית

הלכה למעשה – הטחינה הביתית!

איך מכינים קמח ביתי וקמח ללא גלוטן? בקלי קלות!

בשלב הראשון עליכם להצטייד במיכל קמחים, בנוסף למיכל לטחינת מזון רטוב (שייקים, מרקים, ממרחים, רטבים וגלידות) שהינו חלק אינטגרלי מהויטמיקס. למיכל הקמחים קיבולת של 1 ליטר ולהבו שונה מהלהב המיועד לטחינת נוזלים. מדובר בלהב ייחודית לקמחים, שתוכננה במיוחד על מנת שלא תישחק מטחינת גרגרים קשים, גם לאורך זמן. להב זו ייחודית לויטמיקס, ולא קיימת במוצרים המתחרים הסובלים משחיקה מהירה של הלהבים ופגיעה בביצועים לאורך זמן.

לאחר שהצטיידתם במיכל קמחים, הכניסו את גרעיני החיטה למיכל, הפעילו את הבלנדר על מהירות נמוכה, לאחר מספר שניות הגבירו בהדרגה את המהירות, עד שתגיעו למהירות מקסימלית. דקה אחת וזהו. מוכן. מנוע רב העוצמה של הויטמיקס הופך את הגרעינים לקמח דקיק, אחיד ומושלם. את הקמח הביתי יש לאכסן בצנצנת סגורה. בטמפרטורת החדר הקמח יכול להישמר כחודש, במקרר – חודשיים ובמקפיא אפילו יותר.

מכינים קמח בבית-קמח ללא גלוטן:

קמח חיטה? לא רק! טחינה ביתית מתאימה למגוון סוגי קמחים

אם אתם פחות בעניין של קמח חיטה, ויותר בעניין של קמח מדגנים בריאים יותר, מזינים יותר וקלים יותר לעיכול, באמצעות הויטמיקס תוכלו גם לטחון:

שיבולת שועל – בעיקר לדייסה, אבל לא רק

אורז – למאכלים שונים ולמשקאות

וכן תוכלו בקלות להכין קמח כוסמין, קמח שיפון, קמח דוחן, קמח קינואה, קמח טף, קמח חומוס ועוד.

קמחים אלו הנם בעלי מדד גליקמי נמוך, הם לא הופכים במהירות לסוכר זמין לגוף, ולכן הם פחות משמינים ויותר בריאים. האפשרות להכין מגוון רחב של קמחים תורמת לגיבוש תפריט מאוזן, רווי ויטמינים ומינרלים, וכן להעשרת התפריט במגוון טעמים, כל קמח וטעמו הייחודי.

בנוסף, באמצעות הויטמיקס ניתן לטחון תבלינים, להכין אבקות מרק ממרכיבים בריאים ואפילו לטחון פולי קפה.

חשוב לדעת שההבדל בין טחינה דקה לטחינה הדורשת ניפוי טמונה בסוג הקטניות והדגנים.

לחם מקמח מלא

 

מתכונים מומלצים:

המלוחים:

פריטטה ירקות שורש (קמח חומוס, קמח כוסמת, קמח עדשים)

לביבות טבעוניות ללא גלוטן (קמח שיבולת שועל)

בצק לפיצה (קמח מלא)

נאגטס בטטה – (קמח כוסמין מלא)

 

המתוקים:

מאפינס לימון וזרעי צ’יה (קמח אורז)

עוגיות שיבולת שועל (קמח שיבולת שועל)

עוגיות חמאת בוטנים טבעוניות (קמח שיבולת שועל)

עוגת שוקולד ללא גלוטן – (קמח שקדים)

עוגת פאדג’ שוקולד (קמח שקדים, קמח קוקוס, קמח טפיוקה)

אוזני המן (קמח עדשים, קמח אורז, קמח שקדים)

 

לחמים ופיתות:

לחם מקמח מלא

פיתה ללא גלוטן (קמח טף)

פיתה ללא גלוטן עם קמח עדשים

 

ולבסוף – אם יש בקהל כאלה שעדיין לא השתכנעו מהיתרונות הרבים של הכנת הקמח הביתי או השתכנעו אבל לא עולה בידם ליישם מחוסר זמן או כל סיבה אחרת, ההמלצה היא לרכוש קמח שמצוין עליו מפורשות: “קמח מלא שנטחן מגרעין החיטה בשלמותו” וכך תוודאו שהקמח אכן מלא ובריא.

ובעניין הלחם ההמלצה החמה – תכינו לחם בבית, לחם מחמצת אמיתי עם קמח ביתי (ללא תוספת סוכר כמובן) ואפילו חלות או פיתות כדי לגוון במיוחד אם יש ילדים בבית. מעבר לעניין הכלכלי שהרבה יותר משתלם, ולעניין הבריאותי, זו גם יכולה להיות חוויה מגבשת, כייפית ונהדרת לכל המשפחה, אפילו תקבעו לכם יום/ערב בשבוע לקראת שבת – תענוג להגיע לסופ”ש עם ריחות של לחם שנאפה בבית ומנסיון הכנת פיתות עם ילדים זה כייף אמיתי .

0