קיוסרה כראי של התרבות היפנית

במאה האחרונה, נחשפה יפן, והטמיעה מאפיינים רבים מתרבות המערב. מאפיינים אלו וקצב חדירתם לתרבות היפנית שונה בין הערים הגדולות לכפרים, הדור הוותיק והדור הצעיר.

מעניין הוא, כי תהליכים גלובליים ומגמת ההיפתחות לתרבות המערבית ומאפייניה, על אף עוצמתם, לא שינו באופן מהותי את הנוהגים המסורתיים בני מאות השנים.
ולמרות החשיפה הגדולה והטמעת ערכים מערביים מודרניים, עדיין באופן סטטיסטי, המסורת בת המאות שנים הוכיחה עמידות בפני הטמעת המערביות הפוקדת את יפן במאה האחרונה.

בתחום התזונה, המזון המהיר אומץ על ידי צעירים בערים הגדולות, ואילו הדור המבוגר, עדיין מקדש את המסורת היפנית. אצל אלו האחרונים, הכנת הארוחה הנה טקס בפני עצמו, לא פחות מאכילת הארוחה. מסורת הבישול היפנית בת מאות השנים, מבוססת על מצרכים טריים והכנת מנות קטנות עם ערך תזונתי גבוה. לתזונה זו יתרונות רבים, מחקרים מוכיחים כי היא מסייעת במניעת מחלות רבות ביניהן מחלות לב וסרטן.

מעבר להזנת הגוף, היבט נוסף הינו האסתטיקה, גודל ונראות, דיוק של המנה, סידור השולחן והמחוות בשעת הארוחה. במקום זה אנו מוצאים הלימה בין איכות המזון למראה. הארוחה כחוויה הוליסטית המשלבת חומר ורוח, גוף ונפש.

חברת קיוסרה (Kyocera) הינה מהחברות היפניות המוכרות בעולם, החברה נוסדה ב 1959 ובעלת פריסה עולמי. זוהי חברה המשמרת רבים מערכיה של יפן המסורתית. דיוק, הקפדה, הקשבה ופיתוח הנם ערכים מובילים בתרבות הארגון.

בישראל, השם ‘קיוסרה’ מוכר לרבים בזכות המדפסות האיכותיות שהחברה מייצרת. אולם זהו רק חלק קטן ממגוון המוצרים של הקונצרן היפני הוותיק. קיוסרה נוסדה לפני כ-60 שנה, מעסיקה יותר מ-75,000 עובדים ברחבי העולם ומחזור המכירות שלה מגיע ליותר מ-13 מיליארד דולר בשנה.

חטיבות החברה השונות מייצרות בין היתר רכיבים אלקטרוניים, פאנלים סולריים, רכיבים לתעשיית הרכב, סיבים אופטיים, מוצרים משרדיים, מוצרי חיתוך שונים וחומרים קרמיים.

פיתוח טכנולוגיה ושימוש בחומר הקראמי ברכיבי מוצרים שונים הוביל לפיתוח חטיבת המוצרים הקרמיים למטבח, שפותחו ברוח המסורת היפנית. בין המוצרים: סכינים, מטחנות, פומפיות, כוסות תרמיות, משחיזים ועוד.

סדרות הסכינים הקרמיות קרויות על שם מוטיבים מרכזיים ביפן, כך לדוגמא שם סדרת סכיני ה Fuji הינו מחווה להר פוג’י ביפן, ידיות העץ בסדרת הסכינים Japan עשויות מעץ ה Pakka הנפוץ ביפן.
השילוב של טכנולוגיה מתקדמת ומסורת בא לידי ביטוי גם באופני הייצור. כל סכין קרמית של קיוסרה עוברת השחזה ידנית אחרונה על ידי אמן השחזה יפני. אביזרי החיתוך והקילוף למטבח של קיוסרה ידועים בחדות ודיוק יוצאי דופן. מקורם במסורת עתיקת היומין וברצון לשמר את המורשת היפנית בה הארוחה הינה טקס שמעבר להזנת הגוף מתייחסת גם לאופן ההכנה, אסתטיקה של מזון, אירוח, אופן האכילה ועוד.

היתרונות שבשימוש במוצרים קרמיים בכלל וסכינים בפרט:

עמידות גבוהה: שומרים על החדות עד פי עשרה יותר מלהבים רגילים, בבדיקות בלתי תלויות, אינם מחלידים ואינם סופגים ריחות בהשוואה לסכיני פלדה.

ניקיון: הלהבים הקרמיים אינם משאירים צבע, ריח או טעם מתכתי על המזון. ניקיון פשוט ומהיר, מתאים לשטיפה גם במדיח הכלים.

קלילות: משקלו של להב קרמי הינו כמחצית ממשקלן של סכיני מתכת ובזכות הידיות הארגונומיות העבודה נוחה ומדויקת.

מטבע היות החומר הקרמי חומר טבעי שאינו מחמצן כאשר הוא בא במגע עם מזון, בשונה מחומרים אחרים כפלסטיק ומתכות שונות, הוא אינו פוגם בערכיו התזונתיים של המזון.

בנוסף, החדות הגבוהה במיוחד של הסכינים הקרמיות של קיוסרה, ממזערת את שטח המזון החתוך הבא במגע עם האוויר ובכך מפחיתה את פעולת החמצון באופן משמעותי.

נסו לחתוך תפוח בסכין קרמית של קיוסרה, ותיווכחו כי בשונה משימוש בסכיני מתכת בה פנים התפוח ישחיר לאחר מספר דקות, בחיתוך עם סכין של קיוסרה, התפוח ישמור על צבעו לאורח זמן ממושך.

השימוש במוצרי קיוסרה מאפשר לחוות וליהנות מרמת הדייקנות היפנית, מהאסתטיקה, ומהחיבור לתזונה בריאה.

0