פירות יבשים בט”ו בשבט – אבל לא רק

פירות מיובשים

למה כדאי לאכול פירות יבשים כל השנה?

 

למה, בעצם, פירות יבשים?

בעבר, נהגו לייבש פירות כדי לשמר אותם, בהעדר אמצעי קירור מתקדמים.

מה קורה לפרי בתהליך הייבוש? ייבוש הפרי מעלים את החיידקים שאינם יכולים לחיות בסביבה נטולת מים.
כיום, נוהגים לצרוך פירות יבשים בזכות האפשרות ליהנות מפירות ללא קשר לעונתם ובזכות הערכים התזונתיים שלהם:

  • הם עשירים בויטמינים ומינרלים
  • עשירים בסיבים תזונתיים – המסייעים לעיכול
  • עשירים בברזל – ולכן, מתאימים למניעת אנמיה
  • עשירים בסידן – ולכן, תורמים לבריאות העצם, נשירת שיער וחיזוק ציפורניים
  • עשירים בנוגדי חמצון – מגנים מפני מחלות לב, סוגים שונים של סרטן וכן תורמים להאטת תהליך ההזדקנות
  • נטולי שומן וכולסטרול
  • במידה ומכינים אותם לבד בבית – לא תהיה בהם תוספת כימיקלים
  • הם יכולים להוות קינוח טבעי ובריא נטול תוספות סוכר, שהוא בריא בהרבה מממתקים קונבנציונליים.

שימו לב שעל מנת ליהנות מהיתרונות של ערכים תזונתיים אלו, חשוב לצרוך את הפירות היבשים בכמויות הנכונות, אך במידה.

פירות יבשים ידועים בערכים התזונתיים שלהם

כיום קיים מגוון עשיר של פירות יבשים ואגוזים, ולכל סוג – תועלות משלו. קראו, למשל, על התמרים, המשמשים, השזיפים, השקדים והחרובים:

תמרים – עשירים במגוון ויטמינים ומינרלים, ביניהם מגנזיום, אשלגן (מונע יתר לחץ דם), וסידן. תמרים עשירים גם בסיבים תזונתיים שמסייעים בתחושת שובע ובמניעת עצירות. וכן בסיב תזונתי ספציפי שנקרא בטא גלוקן המסייע במניעת סרטן ובהגברת פעילות מערכת החיסון. התמר מתוק מאד, אך בעל ערך קלורי נמוך יחסית והוא אידיאלי לאכילה לפני פעילות גופנית – מספק אנרגיה לפעולת השרירים, לא מכביד על מערכת העיכול וטוב יותר מחטיפי אנרגיה העשירים בקמח לבן וסוכרים.

משמשים יבשים – עשירים באשלגן, בטא-קרוטן (פיטוכימיקל המשמש כנוגד חמצון) וברזל. המשמשים היבשים מצוינים למניעת עצירות ולטיפול בעצירות. יש לשים לב שבתהליך ייבוש של המשמשים יש שימוש בתרכובות גופרית ולכן מומלץ לצרוך משמשים אורגניים או כאלו שייבשתם בעצמכם בבית.

שזיפים מיובשים – עשירים באשלגן וסיבים תזונתיים ואחד מהפירות היבשים העשירים ביותר בנוגדי חמצון. באופן מפתיע, תהליך הייבוש, שהורס חלק מתכונות השזיף הטרי, מגביר את פעולת נוגדי החמצון בפרי. השזיפים מגנים מפני בעיות בתפקוד המוח, לרבות בעיות זיכרון, מחלות לב וכלי דם וסרטן. מסייעים גם בטיפול בעצירות בזכות הסיבים התזונתיים וכן הסורביטול (סוכר אלכוהולי שמעודד פעילות מעיים), ונוגדי חמצון נוספים בפרי המסייעים לעיכול מהיר.

שקדים  – עשירים בשומן חד-בלתי רווי, החיוני מאד לבריאות הלב וכלי הדם. שקדים עשירים גם בסידן, מכילים ויטמין  E, ברזל, אבץ, סיבים תזונתיים ופיטוסטרולים – המסייעים בהורדת רמות הכולסטרול בדם. בנוסף, שקדים יכולים להקל על צרבת.

חרובים – עשירים מאד בסידן. בחרוב אחד כמות סידן זהה לכמות הסידן בשליש כוס חלב. החרובים  עשירים מאד גם בסיבים, התורמים לאיזון רמות הסוכר בדם ולהגברת תחושת השובע. בנוסף, החרובים עשירים במגנזיום ובאשלגן ואבקת חרובים יכולה להוות תחליף בריא ומצוין לקקאו ומסייעת לטיפול בשלשולים.

לדר פירות

הכי כדאי לייבש לבד

אם אתם מעוניינים להבטיח שהפירות והירקות היבשים שתאכלו יהיו איכותיים לחלוטין – טבעיים, פריכים, טריים, טעימים, בעלי ערכים תזונתיים גבוהים וללא תוספות מיותרות של סוכר, מלח, צבעי מאכל, או כימיקלים – ייבשו אותם בעצמכם באמצעות מייבש מזון ביתי.

ייבוש הפירות באמצעות מייבש מזון ביתי שומר על הטעמים והערכים התזונתיים של הפירות, כך שמתקבלים פירות יבשים בעלי טעם עשיר במיוחד.

את הפירות היבשים שתכינו תוכלו לשלב בגרנולה ביתית, עוגות, מאפים ועוד.

אחד היתרונות הבולטים בייבוש פירות יבשים בבית הוא שתוכלו לבחור בפירות וירקות אורגניים, וכן תוכלו לייבש פירות מיוחדים שקשה למצוא בחנויות.

תהליך ייבוש הפירות/ירקות באמצעות מייבש המזון קל, פשוט וזול יותר.

טיפים והמלצות לצריכת פירות יבשים

  • שימו לב לערך הקלורי הגבוה של הפירות היבשים – תהליך הייבוש מעלה את ריכוז הסוכר בפרי – וזו גם הסיבה לעליית הערך הקלורי של הפרי היבש. צריך לשים לב בייחוד כאשר מדובר בפירות קטנים ולכן לעיתים יש נטייה לאכול כמות גדולה מהן.
  • מומלץ לשלב בין אגוזים ופירות יבשים – האגוזים, שהינם שומנים, מאטים את קצב הספיגה בקיבה. כשאוכלים אגוז עם פרי יבש, ספיגת הסוכר מתעכבת וכך נמנעת עלייה חדה של רמות הסוכר, המסייעת למניעת השמנה, שמירה על תחושת השובע ואיזון רמות הסוכר בדם.
  • העדיפו פירות יבשים טבעיים, ללא תוספת סוכר
  • צרכו פירות יבשים במקום ממתק יומי
  • לרוב, הפירות היבשים שקונים בחנויות מטופלים בחומרים משמרים המכילים גופרית, המשפרים את צבעם ומאריכים את חיי המדף שלהם. חומרים אלו אינם קיימים כאשר מדובר בפירות שייבשתם בעצמכם בבית או בפירות יבשים אורגניים.
  • שלבו פירות יבשים במאכלים ומאפים

בתאבון!

 

בהכנת הכתבה השתתפה הנטורופטית אורלי סולטר

 

0