צפיפות העצם באימון טרמפולינה

אוסטאופורוזיס - טרמפולינת בליקון

תרומתה של הקפיצה לצפיפות העצם

מאת: דנה אדלר – דר’ לפיזיולוגיה של המאמץ

אחד הגורמים המשפיעים ביותר על בניית העצם והאטת קצב איבודה, הוא פעילות גופנית נושאת משקל וכנגד התנגדות. עומס מכני, כוח הכובד, וכיווץ שרירים גורמים גירוי לעצם ומעודדים עלייה בצפיפותה. לכן הפעילות המומלצת להאטת איבוד עצם ולהגברת צפיפות היא פעילות עם עומס ועם התנגדות.
חשוב לזכור כי שמירה על מסת עצם או עליה בצפיפותה היא מקומית. לדוגמא, שחקן המשחק עם יד דומיננטית מסוימת, צפיפות העצם גבוהה יותר ביד הדומיננטית המופעלת. נתון נוסף שיש לזכור שהשפעת הפעילות על העצם חולפת עם הפסקתה. משמעות הדבר כי על מנת שאיכות העצם במפרק הירך תעלה, אנו צריכים לקפוץ על הרגליים, ואף להמשיך לתת גירוי זה על מנת לשמר את ההישג שהשגנו.
העצם מגיבה לכוחות המכאניים הפועלים עליה, על פי חוק וולף [1] ככל שהעומסים המכאניים חזקים ודינאמיים יותר, צפיפות העצם גבוהה יותר.

עלייה מוכחת בצפיפות העצם במפרק הירך

מחקרים רבים מעידים כי פעילות קפיצה תורמת לעלייה ברורה בצפיפות העצם (BMD, Bone Mineral Density) מכיוון שהיא מכילה העמסה אנכית של שלושת הכוחות הפיזיקאליים: כוח המשיכה (כוח הגרביטציה) G.FORCE, האצה ACCELERATION , האטה DECELERATION .
מחקר על השפעה של אימון קפיצה הכולל מספר חזרות נמוך יחסית (סה”כ 30 קפיצות בשבוע) למשך 6 חודשי בלבד הראה עלייה משמעותית בצפיפות העצם בנשים צעירות בגילאים 20-23. [2] מחקר נוסף שנמשך 12 חודשים, הראה כי גם אצל נשים בגיל הפוריות אשר ביצעו אימון קפיצות הייתה עלייה בצפיפות העצם באזור מפרק ירך. הן ביצעו 50 קפיצות ביום, 6 ימים בשבוע במהלך כל 12 חודשי המחקר. [3]
במחקר נוסף שהתבצע במהלך שנת 2015, הראו החוקרים כי לאחר 16 שבועות של אימון קפיצות עלתה באופן משמעותי ביותר צפיפות העצם במפרק הירך אצל המתאמנות. האימון כלל 10-20 חזרות, פעמיים ביום בלבד. המחקר נערך בנשים בנות 25-50 בגיל הפוריות. [4].

יכולת בלימה אופטימלית המונעת פציעות

הבלימה על טרמפולינה טובה יותר מאשר על משטחים רגילים אחרים. עובדה זו נמצאה עוד במחקרים מטעם N.A.S.A ב-1980. בריצה רגילה מסתבר כי כוח המשיכה (גרביטציה) המופעל באזור העקב הוא פי שתיים מכוח המשיכה המופעל באזור הצווארי ובאזור הגב. מאידך כוח המשיכה המופעל על אזורים אלה בטרמפולינה הוא בחלוקה זהה לחלוטין, סימטרית ומאוזנת. מצב זה ימנע פציעות עתידיות ויאפשר יציבה וחיזוק תקין במפרקים אלה. כך שבלימה על טרמפולינה בריאה יותר ואף שומרת על יתרונות הקפיצה ותרומתה לבריאות העצם.

אימון טרמפולינה לטיפול באוסטיאופורוזיס

צפיפות העצם יורדת באופן טבעי עם הגיל, אך במקרים של מחלת האוסטאופורוזיס (דלדול עצם, בריחת סידן) יש פגיעה מטבולית המאופיינת על ידי מסת עצם נמוכה ושינויים מבניים ברקמת העצם הגורמים לעליה בסיכון לשברים, או על פי ההגדרה שהתקבלה על ידי NIH ב-2001: חוזק העצם מוגדר כשילוב של צפיפות ואיכות העצם.
במקרים של טיפול תרופתי במחלה בשילוב פעילות גופנית נצפתה עליה בצפיפות העצם. [6] כך שפעילות אימון על טרמפולינה תסייע בכך שקצב ירידת הצפיפות תהיה מתונה יותר ואף תיעצר.

 

לסיכום – כאמור אחד היתרונות הבולטים לתנועת הבלימה (IMPACT) של הטרמפולינה היא תרומה לצפיפות עצם ואיכות העצם. טרמפולינה מספקת את תנועת הבלימה המיטבית היכולה לתרום בכל האמור לעייל. חשיבות השפעת הפעילות הגופנית או הפעלת כוחות על העצם הוא בהיותה חלק מתכנית מניעה וטיפול באוסטיאופורוזיס, אך יש לציין כי במצבים כאשר מחלת העצם – אוסטרופרוזיס כבר קיימת, יש להיוועץ עם הרופא המטפל.


רשימת המקורות

  • Wolff J “The Law of Bone Remodeling”. Berlin Heidelberg New York: Springer, 1986 (translation of the German 1892 edition)
  • Takeru Kato, J Appl physiol 2005
  • Bassey EJ, J Bone Miner Res., 1998
  • Tucker LA, Am J Health Promot. 2015
  • Bhattacharya A, McCutcheon EP, Shvartz E, Greenleaf JE, 1980
  • Kemmler, Engelke, Lauber, Weineck, Hensenm Kalender. ACSM, 2002.
0