מזקק מים או מטהר מים אוסמוזה הפוכה, מה עדיף?

אם הגעת לקרוא את המאמר הזה, ככל הנראה הנך מתעניין בטיהור מים. מי שמחפש מטהר מים טוב, לרב, גם מוכן לוותר על פונקציות נוספות, כגון, מים חמים או מים קרים, שניתן להשיגן באמצעים אחרים, כגון אחסון במקרר, או חימום בקומקום. נושא זה, מהווה בשנים האחרונות מקור לויכוחים רבים בקהילות בריאות ברחבי העולם. תקופה ארוכה היינו גם אנחנו בהתלבטות מה לבחור לייבא.
כחברה מוכרת מאוד בתחום וותיקה מאוד (מעל 15 שנים) קיבלנו הצעות מיצרנים שונים מחו”ל המעוניינים למכור את מטהרי המים שלהם בישראל. לקו הגמר, הגיעו שתי טכנולוגיות מובילות: אוסמוזה הפוכה וזיקוק מים. לאחר חשיבה לא מעטה, ולאחר שגם בדקנו מה אומרים ברי סמכא בעולם, החלטנו לבסוף לייבא מזקקי מים. לפני שנשווה בין שתי טכנלוגיות אלו, כמה מילים על הטכנלוגיות עצמן.
זיקוק מים נעשה באמצעות אידוי המים ע”י הרתחתם, באופן המותיר משקעים שונים בכלי, לדוגמא מתכות כבדות שטמפרטורת הרתיחה שלהם גבוהה בהרבה, והעברת האדים לכלי אחר, שם הם הופכים חזרה למים בתהליך של עיבוי. זאת, בשונה מאוסמוזה הפוכה בה מתקיים תהליך בו המים עוברים דרך מסנן ממברנה חדירה למחצה, אשר מפרידה בינם לבין חומרים נוספים ופסולת המגיעה עם המים. פעולת הסינון נעשית ע”י הפעלת לחץ על המים כנגד הממברנה, המאפשר למים לעבור דרכה, תוך כדי בלימתם של שאר החומרים במים. לא ניכנס כאן לעומקן של הטכנולוגיות, אלא נתמקד בטיעונים שמעלים בעד האוסמוזה ההפוכה ביחס לזיקוק מים, ונראה מדוע לדעתנו אינם נכונים, בהמשך נציג יתרונות נוספים לשיטת זיקוק מים.

טיעון ראשון: בזיקוק מים לא נותרים מינרלים במים ולכן אוסמוזה הפוכה (עם מינרליזטור) בריא יותר

נתחיל בכך שגם אוסמוזה הפוכה וגם זיקוק מים מוציאים את המינרלים מהמים. ועכשיו נשאלת השאלה ומה עם המינרליזטור? טענתינו היא שהמינרלזטור הוא חיסרון ולא יתרון. לא בהכרח המינרלים במינרליזטור הם בהרכב הנכון וביחס הנכון לכם. מעבר לכך, האם למסנן המינרלים יש GMP? כלומר תו תקן של איכות?. שימו לב ששלב זה נעשה לאחר הסינון, ולכן חשוב שהמינרליזטור יעמוד בתקינה בדומה לתוספי תזונה. אנחנו באמת לא רוצים להיכנס לשאלה האם באמת חייבים את המינרלים במים, כי הרי מדובר בכמות מזערית ביחס למה שאנו מקבלים מהמזון. הדעות על כך חלוקות. ואין מחקרים התומכים בצד זה או האחר. אבל, כאן נשאלת השאלה, אם ברצונך להוסיף מינרלים מדוע לא להשתמש בתוסף מינרלים נוזלי? יש כיום תוספי מינרלים נוזליים מעולים שניתן לרכוש. כך גם תדעו בדיוק מה אתם מקבלים, וגם תוכלו לוודא שזה עבר את הפיקוח של תוסף תזונה. בנוסף לכך, על פי כמות התוסף, תוכלו לכוון את רמת ה- PH הרצויה לכם, ולא להיות מקובעים לרמת PH מסויימת.

טיעון שני: מזקקי מים משתמשים בסנן פחם פעיל לסינון גזים, ולכן לא ניתן להסתמך על הזיקוק בלבד.

המזהמים היחידים שיכולים לצאת ממיכל האידוי בעת פעולת הזיקוק, הם כאלו שטמפרטורת הרתיחה שלהם נמוכה מ- 100 מעלות. יש מעט מאוד כאלו והם נספגים במסנן הפחם הפעיל. הטענה שתוספת מסנן פחם פעיל מעידה על חוסר היעילות מספקת של הזיקוק ביחס לאוסמוזה הפוכה, אינה ממש נכונה. זאת מאחר וגם באוסמוזה הפוכה משתמשים בתוספת של מסנן פחם פעיל, עבור רכיבים שאוסמוזה הפוכה אינה יעילה בסינונם.

טיעון שלישי: הפעלת מזקק מים היא יקרה.

נבצע אנחנו את החישוב כדי לבדוק את העלות בפועל. נכון ל 4 לאוגוסט 2022 תעריף החשמל בישראל הוא 57 אגורות לקילוואט שעה. נכפיל את התעריף בהספק של 580 וואט, שהם 0.58 קילווואט. בכל שעה של עבודה המכשיר מספק ליטר אחד של מים. זה אומר שהחישוב נעשה ע”י הכפלה של 0.58 ב- 57 ומקבלים: 33 אגורות לליטר עבור המים הכי טהורים שיש! לא יקר (בטח לא ביחס לקנייה של מים) ולא מתקרב לעלות רכישת מים מינרלים.
סוגיה נוספת בנושא העלויות, חשוב עוד לציין שעלות סנני הפחם פעיל של מזקק מים נעה בין 7-12 ש”ח לחודש, נכון למועד כתיבת המאמר. סכום נמוך משמעותית מעלות החלפת מסננים של אוסמוזה הפוכה.

יתרונות נוספים למזקק מים על פני אוסמוזה הפוכה

יתרון ראשון: מרבית מסנני האוסמוזה ההפוכה עשויים פלסטיק

לרב, כל המסננים, גם הדרגות שלאחר האוסמוזה ההפוכה, עשויים מפלסטיק, והמים “יושבים” שם, טרם הם נמזגים לכוס. לא רצינו להסתפק בפלסטיק גם אם הוא ללא ביספינול A, משום שקיימים סיכונים נוספים בפלסטיק, במיוחד בגלל שהמים “יושבים” בתוך הפלסטיק וחשופים לו לזמן ארוך. המזקק שבחרנו לייבא, לעומת זאת, עשוי מפלדת אל חלד איכותית וכל המים נאגרים במיכל זכוכית.

יתרון שני: מזקק מים מאפשר ניידות

מרבית מתקני האוסמוזה ההפוכה דורשים התקנה קבועה. הרבה פחות מתאים למי שנמצא בשכירות. וגם למי שלא נמצא בשכירות הניידות יכולה להיות יתרון.

יתרון שלישי: האפקטיביות של זיקוק מים נשמרת ללא שינוי

באוסמוזה הפוכה האפקטיביות של הסינון הולכת ויורדת עם הזמן, עד שמגיעים לזמן שצריך להחליף אותו. לעומת זאת, במזקק המים האפקטיביות נשארת זהה לאורך משך השימוש.

יתרון רביעי: לעומת אוסמוזה הפוכה, מזקק מים כמעט שאינו מבזבז מים

אוסמוזה הפוכה “מבזבזת” חלק ניכר מהמים שעוברים דרכה. על כל כמות של מים מטוהרים נדרשת כמות משמעותית יותר של מים (פי 3 עד פי 20 תלוי במערכת, ובזמן השימוש). רמת בזבוז המים הולכת וגדלה ככל שהממברנה של האוסמוזה ההפוכה מתיישנת.

לסיכום,

  • מינרלים – ראינו שגם אוסמוזה הפוכה וגם מזקק מים מוציאים את המינרלים מהמים. אופציית המינרליזטור באוסמוזה ההפוכה היא יותר חיסרון מיתרון, כי לרב אינו עומד בתקינת תוספי מזון, וכי עדיף להשתמש בתוסף נוזלי שעומד בתקינה של תוסף מזון, ומכיל בדיוק מה שאתם רוצים.
  • מסנני פחם – ראינו שגם אוסמוזה הפוכה, וגם מזקק מים משתמשים גם בסינון פחמי. מסנן הפחם של המזקקים: ווטרלאברס (waterlovers) ומגה הום (Mega Home) עשויים מקליפת קוקוס, ומשתמשים בכמות קטנה מאוד של חומר פעיל, אותה מחליפים אחת לשבועיים-חודש בעלות נמוכה מאוד. עלות זו משמעותית יותר נמוכה מעלות החלפת סננים באוסמוזה הפוכה.
  • עלות – חישבנו את עלות הפקת המים, והראינו שהיא נמוכה, בוודאי אל מול איכות המים המתקבלת. אוסמוזה הפוכה לעומת זאת ידועה בבזבוז המים המשמעותי. פי 3 עד פי 20 ביחס לכמות המים המטוהרים.
  • חומרים – ראינו שמסנני אוסמוזה הפוכה לרב עשויים פלסטיק, והמים ששותים נאגרים בפלסטיק זה. לעומת מזקק מים שעשוי מתכת, והמים הטהורים שמתקבלים נאגרים במיכל זכוכית. חומרים שנחשבים בטוחים יותר.
  • ניידות – במזקק המים ניתן להינות מניידות, לעומת מרבית מסנני האוסמוזה ההפוכה שדורשים התקנה קבועה.
  • איכות לאורך זמן – נקודה אחרונה הייתה היציבות של איכות הסינון שנשמרת קבועה לכל משך מחזור השימוש.

אם לאחר הקריאה נותרתם עם שאלות, זו ההזדמנות לציין שנשמח לסייע בכל שאלה או התלבטות. בנוסף לכך, אצלנו תוכלו להתרשם אישית מכל מוצר, ולהפעיל אותו בעצמכם. נציגנו ישמחו לסייע, על מנת שתוכלו לרכוש את המוצר המתאים ביותר לצרככם.

0