להכין בבית לחמים, עוגות ומאפים ללא גלוטן, מבלי שזה יעלה הון

לחם כוסמת

מהפך: שינוי קל במטבח הביתי הופך אותו למטבח מושלם שניתן לייצר בו דברי מאפה ללא גלוטן טעימים, בריאים ובמחירים משתלמים

לחמים, פיתות, לחמניות, עוגות, עוגיות, מאפים, פשטידות, פיצות, פנקייקים, חביתיות, קרקרים –  אלו הם מוצרים הנמצאים בתפריט היומיומי שלנו.  עלותם סבירה כשמכינים אותם מקמח רגיל, אך אם מכינים או צורכים את אותם מוצרים מקמחים ללא גלוטן, העלות שלהם גבוהה פי כמה ויכולה להגיע למאות שקלים  בחודש. במאמר זה אנחנו רוצים להציע פתרון, בריא, יעיל וכלכלי עבור כל מי שמעוניין להפחית ו/או נמנע מאכילת גלוטן.

המודעות הגוברת והרצון להפחית באכילת גלוטן, בין אם מבחירה ובין אם מהכרח בשל מחלה כצליאק, הובילה את רשתות השיווק והיצרנים להגדיל את מגוון החלופות למוצרים ללא גלוטן. יחד עם זאת, אנשים רגישים לגלוטן, חולי צליאק, וכל הנמנעים מגלוטן, יודעים כמה לא פשוט למצוא מאפים ללא גלוטן שהם טעימים, במרקם נכון, ובעיקר בריאים. לדוגמא, מוצרים רבים ללא גלוטן מכילים רכיבים שאינם בריאים, שנוספו על מנת להאריך את חיי המדף של המוצר. חלקם אף נכנסים לקטגורית המוצרים ה ‘אולטרה מעובדים’ קבוצת מוצרים שאינם נחשבים לבריאים במיוחד.

מדוע מוצרים ללא גלוטן יקרים?

מוצרים ללא גלוטן הם מוצרים יקרים, כאלה שמחירם גבוה ב-50% במקרה הטוב, וב-200-300% במקרים אחרים. הסיבה היא חומרי הגלם היקרים. הקמח הלבן הוא פשוט, וזול בהתאם. לעומתו, מוצרים ללא גלוטן, עשויים לרוב מקמחים איכותיים יותר, כקמח שקדים, קמח עדשים, קמח כוסמת ואחרים,ונמכרים במחלקות מיוחדות בסופרמרקטים ובחנויות טבע.

התוצאה היא שאדם שאוכל על בסיס קבוע מוצרים ללא גלוטן “סובל” פעמיים – גם בגלל שברוב הפעמים הוא עושה זאת מתוך אילוץ (בריאות, תזונה), וגם מאחר שמדובר במעמסה על הכיס בכל רכישה אשר שמצטברת לסכום לא מבוטל על פני החודש.

אז מה הפתרון? אכילה ללא גלוטן במחיר נגיש ומרכיבים בריאים.

לצד העוּבדות הלא מעודדות יש לנו בשורה של ממש – היום ניתן ליהנות ממטבח ללא גלוטן שהוא גם טעים, בריא ואיכותי, וגם במחירים משתלמים. קל ליצור אותו בבית, ואפילו ליהנות מהעובדה שאנו יכולים לפקח עליו ולדאוג שיהיה סטרילי ונקי ללא חשש גלוטן.

אז איך הופכים את המטבח הביתי הרגיל למטבח שמאפשר לנו ליצור מגוון רחב ועשיר של מוצרים איכותיים ובריאים ללא גלוטן, שהם זולים משמעותית מאלו הנמכרים בחנויות וברשתות השיווק? בקלות.

מכשיר אחד מיוחד ובעל יכולות רבות שמכניסים למטבח, משדרג אותו לרמה שלא תבייש פטיסרי איכותי ללא גלוטן.

קבלו אותו: 

מעבד המזון בלנדר ויטמיקס

קמח ללא גלוטן - בלנדר ויטמיקס
קנקן קמחים vitamix

 

הויטמיקס, שמככב במטבחים האמריקאיים, נחשב לאחד המכשירים החזקים להכנת מזון, ומתאים גם להכנת מאכלים רבים ללא גלוטן.

  • טחינת קמחים: קל להכין בעזרתו סוגים רבים של קמחים. פשוט מכניסים קטיניות או דגנים נטולי גלוטן, מפעילים את הבלנדר ותוך פחות מדקה תקבלו קמח ללא גלוטן.
  • עיבוד מזון: ניתן לעבוד עם הויטמיקס על מנת לייצר תערובות ללחמים, עוגות, עוגיות ומאפים שונים ללא גלוטן, טעימים, בריאים, טריים, ובעלות זולה לעומת המחיר בחנויות.

לשם הכנת קמחים ללא גלוטן מצטיידים בקנקן קמחים מיוחד המתאים לויטמיקס, ומשמש להכנת קמחים מדגנים וזרעים יבשים, לרוב תוך פחות מדקה! לקנקן להבי פלדת אל חלד חזקים ובעלי מבנה מיוחד המשמשים לטחינה דקה, יעילה וטובה גם של גרגירים קשים כגרגירי חומוס, תירס ועוד. בשונה ממכשירים אחרים, בהם הטחינה מבוססת על חדותו של הלהב, אך טבעי ששחיקתו של הלהב עם הזמן והשימוש תפחית ביכולותו לטחון רכיבים לקמח דק ובכלל. בלנדר ויטמיקס איכות הטחינה לא תפחת עם הזמן. הלהבים בבלנדר ויטמיקס אינם נשחקים מטחינה מרובה, והסיבה לכך היא כי מבנה הלהבים (שמראש אינם חדים), בשילוב מבנה הקנקן הייחודי ועוצמת המנוע המייצרים יחדיו מערבולת פנימית הנקראת וורטקס Vortex, ומאפשרים טחינה דקה של הקמחים וביצועים גבוהים לאורך זמן. המנוע רב העוצמה של בלנדר ויטמיקס הופך גרעינים וגרגירים לקמח דקיק, הומוגני ואחיד תוך מס שניות, אשר נשמר כחודשיים באחסון במקרר. נוכחותו של ויטמיקס בבית תאפשר להכין בכל עת קמח טרי בכמות הרצויה (פירוט כיצד עושים זאת, בהמשך המאמר).

למה זה טוב?

הכנת מגוון רחב של קמחים במטבח מאפשרת ליצור תפריט מגוון ועשיר גם כשמדובר בתפריט ללא גלוטן.

לקמחים ללא גלוטן ערכים תזונתיים בריאים משל קמח רגיל, שנובעים מהערך התזונתי של הזרעים או הקטניות מהם הוכנו, הם עשירים בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, חלבון ועוד. והם גם בעלי מדד גליקמי נמוך יותר ולכן מתפרקים בגוף בצורה יעילה מקמח רגיל.

בנוסף, קנקן זה יהיה מצויין גם לטחינת תבלינים, אבקות מרק מירקות שיובשו ואף זרעי פשתן.

קמחים – הבסיס למטבח ללא גלוטן

הכנה ביתית של קמחים כאלה היא פתרון אידיאלי. תוכלו להכין בכל פעם כמות מדודה לשימוש מיידי, ולדעת שיצרתם לעצמכם קמח איכותי, טרי, סטרילי ובנוסף לכל היתרונות – במחיר נמוך משמעותית ביחס למחירו ברכישה בחנויות.

כיצד עושים זאת? רוכשים את חומר הגלם במשקל או באריזה (למשל גרגירי חומוס, תירס, עדשים), מכניסים לקנקן הקמחים בויטמיקס, מפעילים את הבלנדר על מהירות נמוכה ומעלים בהדרגה ומנירות הגבוהה ביותר ובתוך כדקה מתקבל קמח טחון דק.

רשימת קמחים ללא גלוטן שניתן להכין בקלות באמצעות הויטמיקס בבית:

  • קמח שקדים.
  • קמח חומוס.
  • קמח עדשים.
  • קמח אורז.
  • קמח תירס.
  • קמח כוסמת.
  • קמח קינואה.
  • קמח אגוזים/ אגוזי נמר.
  • קמח טף.
  • קמח דוחן.
  • ועוד.
בלנדר ויטמיקס - קנקן לטחינת קמחים
בלנדר ויטמיקס – קנקן לטחינת קמחים

 

כאמור, תוך כדקה מתקבל קמח לשימוש מיידי. אין צורך בחומרי עיבוד או שימור ובתוספים. ניגשים ישר להכנת המתכון הרצוי עם הקמח. ניתן לשמור את הקמח עד חודשיים במקרר.

 

לחמים, פיתות, לחמניות

לחמים ללא גלוטן הם לחמים מיוחדים שנמכרים בשוק במחירים גבוהים, לרוב מעל 20 ש”ח לכיכר לחם. כך גם לגבי פיתות ולחמניות לל”ג.

הכנת לחם בבית היא צעד מקדם בריאות, ובמיוחד כשמדובר בלחמים ללא גלוטן, שבייצור המוני נדרשים להם יותר תוספים וחומרים משמרים לעומת לחם רגיל. ליתרון הבריאות מתווסף גם היתרון הכלכלי, ולאלו נוסף ריחו המשכר של המאפה ברחבי הבית בעת האפייה.

מהקמחים שנטחנו בויטמיקס ניתן להכין לחמים, מומלץ אף להיות יצירתיים ולשלב מספר סוגי קמחים. עוצמתו של הויטמיקס תאפשר גם את הכנת התערובות ליצירת לחמים ומאפים ללא גלוטן.

להלן מבחר דוגמאות ומתכונים ללחמים מסוגים שונים (את המתכונים המלאים ניתן למצוא באתר שלנו):

פיתה מקמח עדשים ביתי – מכינים קמח מעדשים ירוקים בעזרת הויטמיקס, מוסיפים  מים, שמן קוקוס ומלח. את התערובת שהתקבלה יש ללוש, וליצור כדורים שאותם מרדדים לפיתות על משטח מקומח (מקמח העדשים). אופים למשך זמן קצר על מחבת או בתנור.

פיתה ללא גלוטן – מכינים מקמח שקדים, כוסמת ירוקה וטף שמערבלים במשך פחות מדקה בויטמיקס עם מים ומלח. מרדדים ואופים על מחבת. ניתן להוסיף לטעם זרעים כמו שומשום, פרג, זעתר, קצח וכד’.

לחם כוסמת – מכינים אותו מכוסמת ירוקה (כוסמת נקייה שלא עברה תהליכי עיבוד) שמשרים במים. לאחר ההשרייה טוחנים אותה בבלנדר ויטמיקס עם מים ומלח. משאירים את הבלילה שהתקבלה להתססה ללא שמרים במשך 24 שעות, ואז היא מוכנה לאפייה. ניתן להוסיף מייפל, תבלינים וגרעינים לטעם, ולאפות.

 

עוגות, עוגיות, פיצות, פוקצ’ות, מאפים 

הקמחים ללא גלוטן שיוצרו בויטמיקס מהווים בסיס להכנת מוצרי מאפה טעימים רבים ללא גלוטן: מעוגות עוגיות ומאפים, ועד לדברי בצק כמו פיצות, פוקצ’ות, סמבוסקים ועוד.

הכינו את המוצרים שאתם כבר רגילים להכין, פשוט במקום קמח קנוי ויקר, השתמשו בקמח ביתי וטרי תוצרת בית, שהכנתם בתוך דקה.

באתר אופק חדש מבחר מתכונים לדברי מאפה שונים, לדוגמה:

עוגת שוקולד ללא גלוטן – מכינים מקמח חומוס, קמח שקדים, חמאת שקדים ועוד דברים טובים. טוחנים בויטמיקס בתוך פחות משתי דקות, עד שנוצרת בלִילה הומוגנית מושלמת לעוגה. יוצקים אותה לתבנית, שמים בתנור, ויש עוגה. (המתכון המלא באתר):

 

ועוד מוצרים מפתיעים: פנקייקים, בלינצ’סים, חביתות וחביתיות

בשלנים ללא גלוטן יעידו כי במטבח ללא גלוטן ניתן להכין פנקייקים, בלינצ’סים, וחביתיות עם קמחים שונים. שימוש בבלנדר ויטמיקס, מאפשר ליהנות ממגוון רחב של מוצרים מעולים בקטגוריה זו. הסיבה: זהו בלנדר בעל פעולה חזקה במיוחד, שיוצר תערובת הומוגנית אחידה של הבלילה, מה שתורם לקבלת מרקם אחיד ומושלם שקל לעבוד עמו וליצור את מוצרי הבצק הללו גם לנמנעים מגלוטן.

 

***

לסיכום, שימוש בכלי עבודה נכונים במטבח יאפשר ליהנות מהכנת מטעמים ומאפים טעימים ובריאים ללא גלוטן, במחירים משתלמים ומבלי לשבור קופת חסכון.

ויטמיקס הוא הרבה יותר מבלנדר, על כך יעידו מיליוני משתמשים מרוצים ברחבי העולם. רוצים לראות מה עוד תוכלו לעשות עם ויטמיקס, היכנסו לאתר ויטמיקס.

 

ויטמיקס.

 

מתכונים לדוגמה ללא גלוטן.

 

 

 

 

0