חלב שקדים – (לא רק) בט”ו בשבט

אז מה העניין עם חלב השקדים? חלב שקדים הוא בריא, טעים ומתאים למי שרוצה להתנהל בלי סוכר.

מאת: עינב בורשטיין – יועצת ומנחה לרפואה טבעית

“צימוקים ושקדים יפרחו בגנך, צימוקים ושקדים זאת תהיה הברכה… ” (יפה ירקוני)

 

מה זה חלב שקדים? חלב השקדים או משקה השקדים כשמו כן הוא, משקה לבן המופק מהצומח ומשכך משמש כתחליף חלב לחלב מהחי. חלב השקדים פשוט ומהיר להכנה וכולל לרוב שלושה מרכיבים עיקריים: שקדים טחונים, מים וממתיק כלשהו. על אף שנראה שמשקה השקדים הוא משקה מודרני שדרך כוכבו בעקבות התאוצה שצברה הטבעונות והמודעות לתזונה ואורח חיים בריא יותר, תתפלאו לדעת שאת חלב השקדים המופלא שתו הנוצרים עוד בימי הביניים בתקופת התענית שלהם, בה אסור היה להם לצרוך מזון מן החי, כמו כן חלב השקדים היה פופולרי בקרב המעמד הגבוה ונחשב למזון על אף בתקופה הרומית הודות לערך התזונתי הרב שלו.

“אמרת שאת רוצה לחיות חיים טובים ומתוקים, אז בשבילך פתחתי פה ברחוב חנות שקדים וצימוקים…” (יהורם גאון בשירו רוזה רוזה)

אז למה דווקא חלב שקדים ומה גרם ליהורם גאון להתאמץ ולפתוח לרוזה חנות שלמה שלהם?

השקדים הם חלק בלתי נפרד מהטוב והשפע שיש למדינה שלנו להציע, השקדייה היא למעשה העץ המסמל את ט”ו בשבט, ואם פעם הבחירה במזון הייתה בעיקר לפי מספר הקלוריות הנמוך שלו, היום אנו חכמים הרבה יותר לדעת ולהבין שספירת קלוריות זה “Out” ומה שצריך לעניין אותנו יותר זה מה מרכיב את אותן הקלוריות. חלב השקדים הנחשב לעתיר קלוריות יחסית לתחליפי החלב האחרים, הודות לשקדים המרכיבים אותו, הוא עתיר בסידן, חלבון, שומן ועוד! ואם חולפת בכם המחשבה לוותר על “נקטר האלים” הנ”ל בגלל הפחד מהשומן – כדאי שתחשבו שוב. חלב השקדים נחשב כיום לאחד מתחליפי החלב המוצלחים והטעימים, זאת הודות להיותו חלב שומני, עסיסי ועשיר בצורה בלתי רגילה בערכים תזונתיים החיוניים לנו לתפקוד התקין של גופנו ולשמירה מיטבית על הבריאות שלנו.

 

ערכים תזונתיים של חלב שקדים:

שומנים – חלב השקדים מכיל כמות גדולה של שומנים בלתי רווים וביניהם חומצת השומן אומגה 9 (ב- 100 גרם שקדים יש כ- 30 גרם חומצת אומגה 9), השומנים הללו, הבלתי רוויים, הם שומנים מהסוג הבריא במיוחד שאינו שוקע בדפנות העורקים שלנו ולכן מסייע להפחתת הכולסטרול הרע  LDL – ובד בבד להעלאת הכולסטרול הטוב HDL.  ממחקרים שנעשו באזור הים התיכון, נמצא כי חומצת אומגה 9 תורמת למניעת מחלות לב וכלי דם וכן מסייעת להורדת לחץ דם. מחקר שנערך בקנדה בשנת 2002 ובדק את השפעת חומצות השומן של השקדים על הגוף מצא כי שקדים המשמשים כחטיפים מפחיתים משמעותית את גורמי הסיכון למחלות לב כליליות (מחלת לב כלילית/איסכמית – מחלה בה ישנה ירידה בהספקת הדם לשריר הלב בגלל היצרויות בעורקים הכליליים המספקים דם ללב), ככל הנראה עקב מרכיבי חומצת השומן הלא-שומניים (חלבונים וסיבים) וחומצת השומן החד-בלתי-רוויים שבהם. מחקר נוסף שהתפרסם בנושא בשנת 2020 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition מצא גם הוא כי שקדים שלמים הנצרכים כחטיפים מורידים את הכולסטרול הרע – LDL:

https://bit.ly/3eA0mKZ

ויטמינים מקבוצת B – חלב השקדים מכיל שלל ויטמינים מקבוצה זו, ובין היתר כמות גבוהה של חומצה פולית (ויטמין B9), הידועה כמפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, לשבץ מוחי, לאלצהיימר ולמחלת הסרטן. כמו כן, להריוניות שביננו כדאי להקפיד על צריכה מוגברת של החומצה הפולית שכן צריכתה בהריון ידועה כמונעת חלק מהמומים המולדים הקשים. ויטמין נוסף המצוי בכמות גבוהה בחלב השקדים הוא הניאצין (ויטמין B3) אשר זה ידוע כחיוני לצמיחה וליצור הורמוני האדרנל, הורמוני המין ויצירת DNA. הניאצין בדומה לשאר הוויטמינים מקבוצת B תורם משמעותית לפעילות תקינה של מערכת העצבים, ולמערכת העיכול.

ויטמין E – ב- 100 גרם שקדים נמצא כ- 26 מיליגרם של ויטמין E, הידוע כנוגד חמצון רב עוצמה המגן על קרומי התאים וכן כמוריד את הסיכון למחלות לב.

סידן – בחלב השקדים נמצא את המינרל הכל כך חיוני לנו בכמות גבוהה ביותר שאינה מביישת כוס חלב פרה – 40 שקדים הנטחנים למשקה השקדים מכילים כמות של סידן שנמצא בכ- 2/3 כוס חלב פרה.

חלבון –  למי שמוטרד ממנת החלבון היומית שלו כדאי לדעת שחלב השקדים מכיל כמות גבוהה של חלבון כאשר ב- 100 גרם שקדים הנטחנים למשקה יש כ- 21 גרם חלבון.

עם קליפה או בלי קליפה – זו השאלה:

והתשובה לגמרי סובייקטיבית, לאלה שאוהבים טעם דומיננטי יותר כדאי להשאיר את הקליפה ולהיפך… קילוף הקליפה מעדן את הטעם של חלב השקדים והופך אותו לקליל יותר גם מבחינת הטעם וגם מבחינת העיכול. יש לשים לב! הדבר החשוב הוא לא לשכוח להשרות את השקדים ללילה או למינימום 6 שעות במידה שבוחרים בחלב שקדים על קליפתם. הסיבה לצורך בהשרייה היא שקליפת השקד מכילה חומצה פיטית (phytic acid) אשר מונעת ספיגה מיטבית של מינרלים חשובים הקיימים בשקד כגון: סידן, אבץ וברזל.

חלב שקדים הוא אלטרנטיבה מעולה לחלב המקורי, במיוחד אם אתה מחפש משהו ללא סוכר.

 

חלב שקדים ביתי לעומת חלב שקדים קנוי – מצא את ההבדלים!

רגע לפני שאתם רצים לחנות הטבע הקרובה כדאי שתדעו שבחלב השקדים המעובד יש כמות מזערית של שקדים, כחצי חופן המהווים 2% בלבד מכל קרטון! המשמעות היא שתחליף החלב התעשייתי אינו מכיל את שלל הרכיבים המופלאים שפורטו קודם לכן בחלב הביתי והטבעי והערך התזונתי הגבוה אשר נמצא בשקדים נעלם כהרף עין. למרות הגיוון הרב שנמצא על המדפים, לצערנו, הדבר נכון לכל חברה באשר היא שמוכרת ומשווקת את המוצר. מעבר לכך שאנו מקבלים משקה דל מאוד בסידן, חלבון וכל השאר חשוב מאוד לזכור כי לאותו המשקה מתווספים חומרים שונים החל מסוכר, שמנים רווים ומחומצנים ועד למתחלבים וחומרים שנחשדים כמזיקים למערכת העיכול ובמקרים מסוימים אף כמסרטנים.

איך נעשיר את חלב השקדים עוד יותר?

חלב השקדים הינו בעל טעם עשיר ומתוק וקל לעיכול במיוחד כשהוא נעשה בבית! היתרון הנוסף הוא שאת משקה השקדים הביתי ניתן להעשיר בעוד מרכיבים למי מאיתנו שאוהב גיוון וטעמים עשירים: אבקת קקאו, אבקת חרובים, קינמון, דובדבני גוג’י (גוג’י בריז) ועוד – כל אחד לפי העדפתו האישית ולפי רצונו באותו היום. אופציה נהדרת היא להוסיף צ’יה לחלב השקדים ועל ידי כך נקבל פודינג עשיר, בריא וטעים.

קבלו מאיתנו כמה טיפים קטנים שעושים הבדל גדול להכנת חלב שקדים ביתי:

  1. כדאי מאוד להצטייד באחד מהמוצרים הייעודיים להכנת משקה השקדים על מנת לקבל משקה במרקם חלק ונעים וכן משקה שישמור על הערכים התזונתיים המקסימליים.
  2. ההמלצה היא להשתמש בשקד ישראלי שכן בהשוואה שנעשתה בינו לבין שקדים ממדינות אחרות נמצא כי השקד הישראלי משמעותית גדול יותר ותכולת החלבון בו היא הגבוהה ביותר.
  3. ל”עצלנים” שביננו, לעסוקים שביננו, או אף לאלה שפשוט גילו שניה לפני ההכנה שאזלו השקדים, ניתן להמיר את השקדים בכמה כפות של שקדיה שנטחנה בכבישה קרה – זה גם יעשה את העבודה.
  4. את משקה השקדים ניתן לשמור במקרר לרוב עד 4 ימים.
  5. באם השריתם כמות גדולה מדי של שקדים, אל דאגה, ניתן לסחוט אותם במסחטה ייעודית מתאימה ולקבל מיץ שקדים בטעם של פעם.

קדימה למשימה – חלב שקדים, עשה זאת בעצמך!

איך להכין חלב שקדים ללא סוכר בבית?  את חלב השקדים הביתי הבריא והטבעי ביותר ניתן להכין בכמה דרכים ובמגוון מכשירים ייעודיים הנותנים את התוצאות הטובות ביותר.

לקבלת מתכון והסבר על הכנת חלב השקדים בבלדנר ויטמיקס לחצו כאן.  לקבלת מתכון והסבר על הכנת חלב השקדים במסחטות מיצים לחצו כאן.

להסבר פרטני על מכשיר נוסף, לא פחות ממדהים! הנוטרמילק – מכשיר מהפכני להכנת תחליפי חלב וחמאות שקדים ואגוזים אצלכם במטבח לחצו כאן.

למתכון להכנת חלב שקדים בנוטרמילק לחצו כאן.

למתכון להכנת חלב שקדים במכשיר הויגאן מילקר לחצו כאן.

 

*** התכנים ו/או המאמרים ו/או המידע המתפרסמים באתר ו/או בפרסומים אחרים, אינם מהווים יעוץ רפואי ו/או מקצועי ו/או תחליף לייעוץ כזה ואינם בגדר המלצה או עצה רפואית או חוות דעת רפואית או אבחנה רפואית. כל מטרתם, לספק מידע ו/או העשרה ו/או הרחבת ידע אישי ומומלץ בטרם יישום ו/או עשיית כל שימוש במידע כאמור, לפנות לקבלת ייעוץ אישי ו/או פרטני ע”י בעל מקצוע מומחה (לרבות רופא, תזונאי וכד’) ו/או לערוך בדיקות מקדימות הולמות.

0