חלב סויה – יתרונות, חסרונות ומתכונים קלים להכנתו

חלב סויה: בין מדפי הסופר למטבח הביתי. חלב סויה, חלוץ ותיק בעולם תחליפי החלב, כבש את המדפים עוד בתחילת פריחתו של השוק. כיום, נדיר למצוא מותג חלב שאינו מציע גם משקה סויה לצד מוצריו מן החי, ומציע לצרכנים אלטרנטיבה צמחית עתירה ביתרונות תזונתיים. אך האם ידעתם שפער עצום קיים בין משקה סויה קנוי לזה המוכן בבית? לא כל המוצרים הנמכרים בסופרמרקטים מיטיבים עמנו באמת. לעומתם, חלב סויה ביתי קל להכנה וגדוש בערכים תזונתיים. במאמר זה, נציג מתכון פשוט להכנת חלב סויה ביתי, אך לפני כן, נספק לכם מעט רקע על המשקה המוכר והאהוב.

חלב סויה הוא אחד מתחליפי החלב הפופולאריים ביותר, ובין הראשונים שהתחיל להציף את המדפים כששוק תחליפי החלב התעורר בארץ. כיום קשה מאוד למצוא מותג שלא מייצר משקה סויה לצד מוצרי החלב שלו, והצרכן מרוויח משקה צמחי עם יתרונות תזונתיים רבים. בהיבט הבריאותי, הפער בין משקה סויה קנוי לזה שנכין בבית הינו רב. ולא כל המוצרים הקנויים באמת טובים לנו. זאת לעומת חלב סויה ביתי, עשיר בערכים תזונתיים, שכל כך קל להכין.
בהמשך המאמר נביא מתכון להכנת חלב סויה ביתי, אבל לפני זה, קצת רקע על המשקה.

הערך התזונתי  של חלב סויה ויתרונותיו

לא לשווא חלב סויה נחשב לתחליף הצמחי האהוב ביותר. מעבר לטעמו המתקתק (גם חלב סויה ללא סוכר הוא קצת יותר מתוק מחלב רגיל) ומרקמו החלק, יש לו יתרונות תזונתיים רבים. אם תבדקו לעומק, תמצאו כי בכוס חלב סויה יש פחות קלוריות מבחלב פרה רגיל או תחליפים אחרים, וכן פחות פחמימות והרבה יותר חלבון מלא שמקורו בפולי הסויה. לחלב סויה ערך תזונתי עשיר שצרכנים רבים אינם מודעים לו והוא כולל רכיבים כמו ויטמינים, ומינרלים כגון אשלגן, מגנזיום, ברזל וסידן. הוא גם ידוע ביכולתו להפחית סיכויים למחלות לב ולהפחית את הפרשת ההורמון אינסולין. ואחרי כל זה, הוא גם מושלם לקפה ומתאים להקצפה!

ומהם החסרונות של חלב סויה?

חלק ממשקאות הסויה הנמכרים בסופרים מכילים תוספות כסידן, ויטמין D וויטמין B12, אך למרות שזה נשמע כמו חלב צמחי מושלם, פעמים רבות הם יכילו תוספות של חומרים משמרים, סוכר בכמויות גבוהות וחומרים נוספים שעשויים להיות מזיקים.

 

מה אומרים, חלב סויה או משקה סויה?

בואו נעשה סדר במינוחים. חלב הוא חלב פרה, בעוד שיתר המוצרים שנועדו להוות תחליפי חלב הם משקאות. אנחנו ממשיכים לקרוא לתחליפים הצמחיים בשם ‘חלב’ מאחר וזו מילה שהשתרשה אצלנו בלקסיקון אבל המונח הנכון הוא משקה.

אחרי שהבנו את זה, בואו נדבר על איזה משקה סויה הכי כדאי לצרוך מבין האפשרויות.

אם אתם רוצים להימנע מהתוספות המיותרות שמביא עימו הייצור התעשייתי, ולהיות בטוחים שאתם נהנים מהיתרונות התזונתיים של פולי הסויה כמו שהטבע התכוון לכך, מומלץ כמובן לצרוך רק חלב סויה ביתי. כדי לשכנע אתכם שאין משימה קלה כמו הכנת חלב סויה, מיד נשתף אתכם בציוד ובמתכונים המאפשרים הכנת חלב סויה באופן הקל ביותר.

איך להכין חלב סויה בבית?

יש שני מכשירים שכל אחד מהם יוכל לעשות לכם פלאים במטבח בכל מה שקשור לערבול, עיבוד, טחינה וכן – גם להכנת משקה סויה ללא סוכר, ביתי, טבעוני ובריא. הראשון הוא הויגאן מילקר, שמקורו בספרד ומשווק ע”י חברת אופק חדש מוצרי בריאות. זהו מכשיר ייעודי להכנת תחליפי חלב צמחיים המאפשר שליטה מלאה על המרקם על מנת שיצא בדיוק כמו שאתם אוהבים. השני הוא בלנדר ויטמיקס, גם הוא מוצר מוביל שמשווקת חברת אופק חדש. זהו בלנדר אמריקאי עם תכונות רב שימושיות שיכול לטחון,  לקצוץ, לגרוס ואפילו ללוש בצק ולנקות את עצמו!

שני מכשירי מטבח שיכולים לעזור לכם להכין חלב או משקה סויה -  ויגאן מילקר ובלנדר ויטמיקס.

2 מתכונים להכנת חלב סויה ביתי

הגיע רגע האמת – צלמו מסך למתכון שהכי אהבתם!

איך מכינים חלב סויה עם ויגאן מילקר?

  1. משרים 80 גרם פולי סויה במים למשך הלילה.
  2. ממלאים את מיכל הויגאן מילקר בליטר מים וממקמים את אביזר המסננת.
  3. מכניסים את פולי הסויה המושרים למסננת ומוסיפים (אם רוצים ובהתאם לטעם) כף של ממתיק/ חתיכת לימון או תפוז/ חצי כפית קינמון/כפית תמצית וניל.
  4. מערבלים בעזרת בלנדר מוט במשך כדקה בתנועות עדינות מעלה ומטה.
  5. מרימים את המסננת לחצי גובה המיכל ומסננים את הנוזל מהמסננת אל המיכל עצמו כדי (באמצעות הדוחסן הייעודי המגיע עם המכשיר).
  6. מרתיחים את החלב שהתקבל במשך רבע שעה ומאחסנים במקרר עם מכסה סגור.

חלב סויה – מתכון לבלנדר ויטמיקס

בזכות עוצמתו של בלנדר ויטמיקס ויכולות הטחינה שלו , מתכון לחלב סויה זה אינו מצריך קילוף של פולי הסויה לפני טחינתם.

  1. משרים כוס וחצי של פולי סויה במים למשך 8 שעות ולאחר מכן מאדים אותם כרבע שעה ומניחים לקירור.
  2. מניחים במיכל הויטמיקס את הפולים ללא מי ההשרייה, 3.5 כוסו של מים חדשים וכפית אחת של ממתיק כרצונכם.
  3. מפעילים את הויטמיקס על מהירות 1 ובהדרגה מגבירים ל-10 לערבול של דקה.
  4. מסננים את הנוזל בשקית הסינון ומאחסנים בקירור במיכל אטום.

עשינו לכם חשק לתחליפי חלב נוספים?

הנה עוד מספר  מתכונים מצוינים לתחליפי חלב שונים:

מתכון לחלב אגוזי לוז מתקתק

מתכון לחלב שיבולת שועל

מתכון לחלב שקדים מעולה

אז למדנו שהכינוי הנכון לחלב סויה הוא משקה סויה. למדנו שהערכים התזונתיים שבפולי הסויה עוזרים למנוע מחלות ולשמור על גוף חזק וחיוני. עוד למדנו, שהכי בריא להכין משקה סויה בבית וגם קיבלנו מתכונים איך לעשות את זה עם המוצרים המובילים בשוק. אז זה הזמן להתחדש באחד מהמוצרים של אופק חדש להכנה של תחליפי חלב צמחיים (אבל ממש לא רק חלב אלא גם המון מתכונים קלים נוספים). מחכים לשמוע מה הכנתם עם הויגאן מילקר או הויטמיקס.

התמונה מציגה שדה סויה רחב ידיים, המתפרש עד האופק. שורות ירוקות מסודרות של צמחי סויה ממלאים את הפריים, יוצרים מראה עוצר נשימה של טבע שופע.

 

0